Ikea začala zpracovávat svou kávovou sedlinu, které její restaurace a kavárny v Česku vyprodukují zhruba osm tun. Ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka vytvořila kávové sušenky, které od 9. srpna nabízí ve svém obchodním domě na Zličíně a Černém Mostě v Praze.
„Nevyhazujeme, co můžeme využít. To se týká i kávové sedliny, kterou se snažíme smysluplně využívat dlouhodobě. Odevzdáváme ji do bioplynové stanice nebo ke kompostování. Zamýšleli jsme se, jak tyto naše snahy dále posunout, a jedním z konkrétních výsledků jsou nové kávové sušenky,“ popisuje okolnosti vzniku sušenek Šimon Fiala z týmu udržitelnosti Ikea Česká republika.
Sušenky vyrábí v Oříkově u Sedlčan Biopekárna Zemanka, která se specializuje na výrobu sušenek a krekrů z kvalitních surovin. „Společný zájem o udržitelné podnikání nás přivedl k diskuzi s Ikea o tom, jak kávovou sedlinu z jejich kaváren využít. Společně jsme vytvořili systém, jak budeme sedlinu za přísných hygienických podmínek odebírat, a proměnili jsme ji v něco, na čem si zákazníci znovu pochutnají,“ říká Jan Zeman, jednatel Biopekárny Zemanka, jež již zpracovává zbytkové suroviny pro Plzeňský Prazdroj nebo UGO.
Sušenky budou do Ikea dodávány v ekologicky šetrném bezobalovém programu. Zákazníci je budou dostávat ke kávě v kavárnách Ikea v Praze na Zličíně a Černém Mostě. Zakoupit si je budou moci také s sebou ve stogramovém balení za cenu 49 Kč. Na podzim kávové sušenky nabídnou rovněž kavárny Ikea v Brně a Ostravě.
„V Ikea Food neustále rozšiřujeme nabídku udržitelných pokrmů a produktů. Loni v létě jsme například začali prodávat bezmasé kuličky, které mají ve srovnání s masovými jen 4% klimatickou stopu,“ doplňuje Jakub Slavík z Ikea Food Česká republika.
-stk-