Seriál Ochránce začne ČT vysílat od neděle 5. září

úterý, 17. srpna 2021, 16:20 Aktuality, TV MediaGuru

Nový desetidílný seriál Ochránce s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli začne Česká televize vysílat v neděli 5. září.

Ochránce, zdroj: ČT

Ochránce, zdroj: ČT

Nový desetidílný seriál Ochránce začne Česká televize vysílat v neděli 5. září. Objevovat se bude každou neděli v čase od 20:10 na ČT1. Hlavní roli školského ombudsmana  si zahraje Lukáš Vaculík. V seriálu vyšetřuje deset skutečných příběhů, které otřásly českým školstvím (učitelka, které se utopí žák na výletě, rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem, dívka, co nikdy nechodila do školy nebo vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni).

„Školství je oblast, o které nevznikl seriál snad desítky let. Je to oblast, ve které se denně děje malé i velké bezpráví. Řekli jsme si, že o tom snad víme dost, máme dost velkou osobní i profesní zkušenost, abychom se zkusili zastat těch, kteří tahají za kratší konec a mají pocit, že o tom nikdo neví. Ví,“ popisuje vývoj vzniku projektu Michal Reitler, v jehož tvůrčí producentské skupině vznikl. „Chceme vzdát respekt k práci učitelů. Jsou pod tlakem systému, rodičů, poslední dobou i dětí a samozřejmě i pod vlastním pochybnostmi o potřebnosti. Téměř každá kauza nabízí vhled do nějaké oblasti, ve které může učitel uvíznout. Ve spolupráci s ČT edu připravujeme doporučující materiály, jak takovým situacím předejít či jak zmírnit následky, bránit se. Naše kauzy se staly a stanou se znovu,“ dodal.

Scénář napsali Tomáš Feřtek, Matěj Podzimek a Michal Reitler, režie se ujali Tereza Kopáčová a Tomáš Mašín. V hlavních rolích hrají Lukáš Vaculík, Pavel Řezníček, Iveta Dušková, Barbora Šporclová Kodetová, Jaroslav Plesl nebo Petra Hřebíčková.

-mav-