Nova: Změny u tematických stanic vedly k jejich většímu odlišení

čtvrtek, 6. ledna 2022, 10:15 TV MediaGuru

Změny u některých tematických stanic, ke kterým Nova přistoupila loni na podzim, měly vést k větší profilaci jednotlivých kanálů televizní skupiny.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Televizní skupina Nova je spokojená s repositioningem a rebrandingem svých tematických stanic, které udělala loni na podzim. Součástí změn, které měly vést k většímu odlišení jednotlivých stanic, bylo výraznější zaměření stanice Nova Action na mužské diváky a přejmenování stanice Nova 2 na Nova Fun. Svým zábavním obsahem má oslovovat spíše mladší publikum. V říjnu také televizní skupina Nova uvedla novou stanici pro ženské publikum Nova Lady. Zatímco hlavní stanice TV Nova nabízí široký zásah diváků ve věku 15-54 a jedná se o mainstreamový kanál, tematické stanice oslovují specifičtější cílové skupiny. 

Nova Action prošla programovými změnami od 20. září loňského roku. „Pozice Nova Action se výrazně posunula směrem k mužskému publiku, a to díky upravenému programu,“ popsala pro MediaGuru.cz programová ředitelka skupiny Nova Silvia Majeská. Stanice nadále vysílá pořady jako Mistři zastavárny, Kobra 11 či sérii Námořní vyšetřovací služba, přidaly se také nové pořady např. Strážci hranic.

U stanice Nova Fun se neudály výrazné programové změny, změnil se ale název a grafika, aby  odpovídaly zaměření a programu této televizní stanice (přejmenování z Nova 2 na Nova Fun). „Na změnu máme od diváků pozitivní ohlasy. Kromě osvědčených formátů přinášíme i novinky, třeba reality show Love Island nebo komediální seriál Griffinovi," uvedla Majeská. 

Od 18. října začala vysílat stanice Nova Lady, která primárně cílí na ženy v produktivním věku. Vysílá zahraniční seriály jako Dobrý doktor, Panství Downton nebo české seriály jako Dokonalý svět, Ordinace v růžové zahradě a Ulice a rovněž nejrůznější filmy pro ženy a pořady typu reality shows. Za první celé dva měsíce vysílání (listopad, prosinec 2021) představuje její průměrný podíl 0,51 % (15-54, celý den). Nova předpokládá, že podíl stanice se bude s rostoucí penetrací zvyšovat. „Věříme, že čísla ještě porostou, pracujeme nyní na zvýšení pokrytí. Zařazujeme také další novinky a premiéry," dodala Silvia Majeská. Aktuálně stanice uvedla další premiérový seriál Nemocnice New Amsterdam.

Celkový výsledek sledovanosti tematických stanic skupiny Nova ve druhé polovině roku 2021 v prime-time dosáhl na podíl ve výši 11,07 % v hlavní nákupní cílové skupině 15-54. V celodenní sledovanosti byl podíl tematických stanic ve stejné cílové skupině 12,28 %. Z pohledu podílu na sledovanosti je nejsilnější tematickou stanicí skupiny Nova filmový kanál Nova Cinema. Loni se zvýšil podíl Nova Fun na 3,26 %, následují Nova Action a Nova Gold.

„Ve čtvrtém čtvrtletí 2021 představoval meziroční nárůst celodenního podílu na sledovanosti tematických kanálů v cílové skupině 15-54 let 9 %. Po podzimní změně cílení našich tematických stanic a po startu nové stanice Nova Lady se daří více oslovovat mladší diváky. Celodenní podíl na sledovanosti u tematických stanic v CS ženy 15-34 ve 4. kvartálu meziročně narostl o 24 %," uvedla ke změnám Silvia Majeská

Podíl stanic skupiny Nova 15-54 (%), rok 2021

  • Nova: 21,37 %
  • Nova Cinema: 5,35 %
  • Nova Action: 1,98 %
  • Nova Fun: 3,26 %
  • Nova Gold: 1,25 %
  • Nova Lady: 0,51 % (listopad-prosinec 2021)

Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere. 1.1.-31.12. 2021, celý den. V přehledu jsou uvedeny jen měřené stanice skupiny Nova.

Vedle tematických stanic, které Nova distribuuje v terestrické platformě DVB-T2, má v portfoliu také placené stanice Nova Sport. V loňském roce spouštěla nové „fotbalové" kanály Nova Sport 3 a Nova Sport 4. Od ledna 2022 zmíněné sportovní kanály lokalizovala pro český a slovenský trh.

-mav-