Šéfkuchař Přemek Forejt se spojuje se sítí restaurací rychlého občerstvení McDonald‘s. Stává se „kontrolorem kvality” a během tříleté spolupráce nabídne veřejnosti pohled na to, jak probíhá výroba produktů McDonald‘s. Funkce „kontrolora kvality“ bude zahrnovat i návštěvy u dodavatelů a testování kvality používaných surovin. Své postřehy bude zveřejňovat především na sociálních sítích.
K navázaní spolupráce přispěl Forejtův status na Instagramu. V průběhu února totiž navštívil několik olomouckých podniků, v nichž vyzkoušel snídaňovou nabídku. Nevynechal ani místní McDonald’s, kde ale polemizoval nad zdejšími hranolky. „Mám je strašně rád, ale už nějakou dobou mi vrtalo hlavou, jak to, že všude vypadají a chutnají stejně, a to už řadu let. A tak jsem Mekáč na Instagramu trochu popíchl,“ říká Forejt.
Společnost reagovala pozvánkou do kuchyně. „Přemkovo pošťouchnutí nás překvapilo a zároveň pobavilo. Říkali jsme si, jak jej přesvědčit, že naše brambory jsou opravdu jen z brambor? Došli jsme k jedinému možnému závěru – vše mu osobně vysvětlit a ukázat. Kolem našeho jídla panuje hodně mýtů a jsme rádi, že téma otevřela zrovna takováto osobnost české gastronomie,“ uvedla Jitka Pajurková, ředitelka PR a komunikace McDonald’s ČR a SK.
Forejtovým úkolem tak bude prostřednictvím osobních zkušeností zvýšit vnímání kvality všech surovin a produktů McDonald’s v očích veřejnosti. „Těším se, že vše uvidím na vlastní oči, budu mluvit s dodavateli, odborníky i zaměstnanci z restaurací. McDonald‘s je pojem a mě samotného zajímá, jak má nastavené a propracované procesy, z čeho své jídlo, jehož i já sám jsem fanoušek, připravuje, navíc v tak extrémním tempu,“ říká Forejt. V průběhu prvního roku spolupráce se zaměří především na dodavatele a suroviny, podívá se na přípravu hranolek či burgerů, zajede na pole i pastviny. První potravinou, na kterou se zaměří, jsou brambory.
Přemek Forejt je veřejnosti znám především jako porotce televizní soutěže MasterChef Česko. Působí také jako šéfkuchař v olomoucké restauraci Entreé.
-mav-