Iniciativa Nezávislá média chce změnu mediálních zákonů

úterý, 19. dubna 2022, 06:55 Aktuality, Tisk, Internet & Mobil, TV MediaGuru

Rekonstrukce státu a Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) spouští iniciativu Nezávislá média.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Rekonstrukce státu a Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) spouští iniciativu nezávislá.média. Společně usilují o změnu právního nastavení fungování médií, která povede k větší pluralitě, politické nezávislosti a pomůže regionální žurnalistice.

„České právo potřebuje více záruk, které budou bránit ovlivňování či ovládnutí médií. Do budoucna se neobejdeme bez silných mediálních institucí a nových pravidel upravujících střet zájmů při vlastnění médií. Jedině tak můžeme zachovat podmínky pro pluralitu médií a objektivní a nezávislou práci novinářů,” říká Jiří Kučera, spoluzakladatel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

Experti se zaměřili na mezery ve fungování soukromých i veřejnoprávních médií. Společně dali dohromady doporučení v pěti nejpalčivějších oblastech.

  • Posílení plurality mediálních rad
  • Zlepšení kontroly hospodaření veřejnoprávních médií
  • Modernizace regulátorů audiovizuálních médií
  • Nová pravidla proti střetu zájmů vlastníků médií (a pro online média)
  • Podpora regionální žurnalistiky

K prohlášení o nutnosti změn právní úpravy médií v Česku se doposud přidala také Unie vydavatelů, Asociace online vydavatelů, Asociace profesionálních divadel, Asociace regionálních novinářů, Nadace Blíž k sobě, Oživení nebo PEN klub. Připojit se k prohlášení je možné i nadále.

Více informací najdete zde.

-mav-