Manifesto představilo novou vlastní značku koktejlového baru. Pod názvem Soot ji bude provozovat v Manifesto Anděl, ale také v budoucích food hubech v Berlíně i dalších městech za hranicemi, kam se chystá expandovat. Do budoucna bude Soot fungovat i samostatně, nezávisle na restauračních konceptech.
Název Soot odkazuje k anglickému výrazu pro saze, tedy zbytkovému materiálu, který však může zároveň velmi dobře posloužit, například ke hnojení. Značka tak chce vyjádřit, že bude fungovat jako prostor pro načerpání energie a sil a poskytovat nezapomenutelné zážitky.
Bar bude stavět na přípravě koktejlů s maximem vlastních ingrediencí a na procesech, které umožňují dělat domácí přísady po malých várkách. „Naše menu téměř neobsahuje standardní koktejly, i když se osvědčenými nápoji někdy inspirujeme a na přání je děláme. Hledáme vlastní chutě a snažíme se je spárovat s náladou různých denních a ročních dob,“ říká Alexandros Gavrilidis, šéf a kreativní duše baru Soot, jenž v minulosti pracoval v rodném Řecku pod vedením Nikose Bakoulise, spolumajitele baru Clumsies, který je na 4. příčce žebříčku World 50 Best Bars.
V mixologii Sootu se tak užívají málo rozšířené postupy, jako například sous-vide, infuzování či pomalá filtrace přes tzv. superbag, kterou se dosáhne téměř čiré tekutiny dokonce i z rajčatové šťávy. Domácí sirupy jsou připravovány z přírodních a čerstvých surovin, vedle ovoce také ze zeleniny, z čajů, bylin i koření. Cílem je podpořit a vytáhnout chuť každé suroviny a také omezit přidaný cukr. Menu obsahuje alkoholické drinky, nápoje s nízkým obsahem alkoholu či zcela nealkoholické.
Vizuální identita značky Soot je dílem studia Heels Makes Deals. Design baru, jenž je otevřen do všech světových stran, vytvořila architektka Sara Gomes.
-stk-