Mlékárenský trh je složitý, privátní značky zajištují stabilitu
Výroba privátních značek je jednou z cest, jak udržet výrobní kapacitu. Aktuálně tvoří zhruba 40 % z celkového objemu výroby společnosti Mlékárna Valašské Meziříčí.
Mlékárna Valašské Meziříčí si letos připomíná 30 let od svého založení a chystá v této souvislosti komunikační kampaň a další aktivity. Od června plánuje nasadit spot na sociálních sítích a do prodejen pak chystá speciální bílý jogurt opatřený víčkem s cereáliemi, který bude v prodeji jen po omezenou dobu. Dále se výroční logo 30 let objeví na všech víčkách od jogurtů, které mlékárna vyrábí.
Mlékárna se věnuje výrobě různých druhů jogurtů, kysaných a čerstvých tekutých výrobků. Zastoupeny jsou v prodejnách všech obchodních řetězců i u tradičních maloobchodníků a vyrábí zároveň výrobky pod privátní značkou pro všechny hlavní obchodní řetězce. „Podíl výroby vlastních značek roste, nejenom u nás, ale u všech dodavatelů. U nás je to aktuálně okolo 40 % z celkového objemu výroby,“ říká Zdeněk Bukovjan, vedoucí obchodu a marketingu. Za reklamním spotem podobně jako za veškerými dalšími marketingovými aktivitami stojí ostravská agentura Kožuch online. Spravují pro mlékárnu také sociální sítě, Instagram a Facebook a v blízké budoucnosti plánují jít i na TikTok.
Jaké všechny aktivity plánujete v rámci výročí 30 let na trhu?
Zhruba do měsíce se objeví výroční logo na víčkách našich jogurtů a ve stejné době by měl být spuštěn i spot, který se nyní ještě připravuje. Tato reklama bude určena jen pro sociální sítě, televizní kampaň neplánujeme. Stačí nám využít pro komunikaci se zákazníky naše sociální sítě, kde evidujeme velký nárůst počtu uživatelů, a proto chceme jít právě touto formou kampaně.
Budete letos dávat na trh kromě výročního jogurtu s cereáliemi ještě nějaký další nový výrobek?
V letošním roce úplně nový výrobek v plánu v plánu není, ale přemýšlíme o zařazení jedné nebo dvou nových příchutí. Mlékárenský trh je hodně složitý a konkurenční a v této době se všichni soustředíme především na cenotvorbu a rostoucí náklady. Vymyslet nějaký nový výrobek, který by potencionálně mohl být úspěšný, je velmi těžké. My určitě nejsme firma, která by každý rok uváděla pět novinek, raději jednu za dva roky, ale aby se na trhu uchytila.
Nepřemýšlíte o vstupu do jiného segmentu mléčných výrobků, jako jsou třeba zmrzliny nebo tvarohy?
O něčem takovém nepřemýšlíme. Naše značka je spojena s kysanými výrobky a chceme se věnovat tomu, co technologicky nejlépe umíme.
V loňském roce jste uvedli některé výrobky v ekologickém obalu. Plánujte je rozšířit i na další řady?
Je pravda, že to zákazníci přijali pozitivně, apel na ekologii je v této době velmi silný a zvažujeme, že bychom do těchto ekologických obalů převedli celou výrobkovou řadu, ale ještě jsme neudělali finální rozhodnutí, kdy se tomu tak stane.
Vyrábíte také pro obchodní řetězce výrobky pod privátními značkami. Kolik procent v objemu výroby tento segment tvoří?
Nějaký výrobek pod vlastní značkou vyrábíme již v podstatě pro všechny řetězce na našem trhu. V dnešní době, kdy výrobky zdražují, je toto jedna z cest, jak udržet výrobní kapacitu. Podíl výroby vlastních značek roste, nejenom u nás, ale u všech dodavatelů. U nás je to aktuálně okolo 40 % z celkového objemu výroby.
Online prodej je pro nás nejrychleji rostoucím segmentem. Například prodeje u Rohlíku nám rostou meziročně o 40 až 50 %.
Vyvážíte také s obchodními řetězci do zahraničí, jak pravidelně uvádí například ve statistikách Lidl?
My sami vyvážíme na Slovensko a přes Lidl vyvážíme do Polska a také na Slovensko. Lidl nám v tomto směru velmi pomohl s vývozem, především právě do Polska.
Vaše výrobky se prodávají i v online supermarketech. Nakolik jste s prodeji spokojeni a jaký jste zaznamenali za poslední rok nárůst?
Musím říci, že online prodej je pro nás nejrychleji rostoucím segmentem. Řetězce jako Rohlík rostou naprosto nejvíce, a to 40 až 50 % meziročně. Spousta lidí navíc u této formy nákupu zůstává. Je to pro nás i pozitivní z hlediska celkového vývoje, kdy se stále zdražuje, a tak některé kategorie zaznamenávají pokles, zatímco jiné naopak růst. Naštěstí se nám daří udržet výrobu a udržet stabilní prodeje. Případný pokles v jedné kategorii se nám daří pokrýt růstem v jiné. Například drobný pokles v prodejích jogurtů obecně zhruba 8 %, je vykompenzován růstem v kategorii kefírových mlék.
Spolupracujete stále ještě se značkou sušenek Manner?
Tuto spolupráci jsme ukončili v loňském roce. Jak rostly náklady, tak se výrobky zdražovaly, a pro zákazníka to už nebylo zajímavé. Pro nás pak začalo být neúnosné tento hodnotově náročný výrobek nadále vyrábět. Nicméně s firmou Manner jsme v úzkém kontaktu, a pokud se do budoucna naskytne nějaká možnost spolupráce, určitě na ni rádi navážeme.
Privatizací Beskydských mlékáren v roce 1992 vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí. Současný výrobní program tvoří jogurty – smetanové, polotučné, ovocné, bílé a Bio, kysané výrobky – kefírová mléka, acidofilní mléka, kyška a čerstvé – šlehačka, mléko. Její výrobky jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen. Co se týče exportních aktivit, mlékárna se soustředí na slovenské trhy.