Startuje datový prohlížeč pro porovnání cílových skupin v pěti zemích

pondělí, 2. května 2022, 06:50 Výzkum MediaGuru

European National Panels spouští nový interaktivní prohlížeč výzkumných dat ČENDA o preferencích a návycích různých skupin ve společnosti.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

European National Panels spouští nový interaktivní prohlížeč výzkumných dat o preferencích a návycích různých skupin ve společnosti. Obsahuje data z pěti zemí (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko a Bulharsko), nese název ČENDA (Compare European National DAta) a je dostupný na webové Cenda.online

Umožňuje uživateli kombinovat jednotlivé segmenty mezi sebou, nebo si na základě dostupných dat objednat dodatečný výzkum na vlastní cílové skupině. Celkem poskytuje k prozkoumání 1465 skupin internetové populace (více než třetina je volně dostupná) rozdělených podle nejrůznějších proměnných – např. z oblasti zdraví, domácnost, cestování, mediální chování a mnoha dalších.

Dokáže tak uživatelům zodpovědět otázky o vybrané cílové skupině: určí její velikost v populaci i její demografický profil. V Česku vychází z dat reprezentativního vzorku online populace o velikosti 10 tis. respondentů, což umožňuje provádět křížení i více skupin mezi sebou při zachování kvality a vypovídací schopnosti. Detailnější rozbor segmentů pak přináší Expertní mód. Ten nabízí ještě více podobných skupin a zobrazení typických i netypických vlastností vybrané skupiny. 

Ukázka vizualizace dat, zdroj: European National Panels

Ukázka vizualizace dat, zdroj: European National Panels

Prohlížeč mohou využívat lidé z marketingu (např. pro rychlý popis cílové skupiny, sledovanosti médií nebo efektivitě cílení reklamy), novináři či studenti.

Jde o projekt evropské sítě online panelů European National Panels (ENP), která na českém trhu působí pod značkou Český národní panel (ČNP). Za ní stojí tři české výzkumné agentury: Nielsen Admosphere, NMS Market Research a Stem/Mark. Prohlížeč je spuštěn při příležitosti Mezinárodního dne výzkumu trhu.

-mav-