Proficio se stará o brand platformy Showmax v Africe

neděle, 23. října 2022, 08:55 Aktuality, Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

V několika afrických zemích převzala brandovou komunikaci streamovací platformy Showmax agentura Proficio.

Zdroj: Showmax

Zdroj: Showmax

Streamovací platforma Showmax, kterou vlastní společnost MultiChoice, je nejvíce populární v Jihoafrické republice, Nigérii a Ghaně. Právě v těchto zemích převzala brandovou komunikaci strategicko-konzultační skupina Proficio. Jejich cílem je zvýšit povědomí o značce a zlepšit její percepci.

Streamovací služba vznikla v Česku v roce 2015 a je populární především v Africe. V její databázi jsou jak filmy z lokální produkce, tak také mezinárodní seriály, dětské pořady nebo živé sportovní přenosy.

„Českou agenturu jsme si vybrali především kvůli vysokému standardu služeb digitálního marketingu. Když jsme vybírali konkrétního partnera, zásadní roli pro nás hrálo zázemí agentury, přístup dedikovaného týmu a zkušenosti s digitálními brandovými kampaněmi s prokazatelnými výsledky. Tým skupiny Proficio a především Lukáš Cikánek nás nad rámec těchto kritérií přesvědčil svým proaktivním přístupem a orientací na výsledek,“ popisuje Senior performance marketing manager firmy Showmax Jakub Matoušek.

Při převzetí brand buildingové komunikace bylo vedle analýzy trhu třeba také zjistit, jaké postavení má značka v afrických zemích, jaké je o ní povědomí, ale i to, jak si Showmax na cílovém trhu stojí z pohledu zvažování značky. Kromě toho se tým rovněž zaměřil na konverzní poměr mezi jednotlivými fázemi marketingového funnelu. Na základě brand lift studie strategický tým Proficia zjistil, že mezi uživateli YouTube v cílové skupině nad 18 let je povědomí o značce 63,4 %. Z výsledků také vyplynulo, že pouze jedna třetina lidí však při pořizování streamovací služby zvažuje i Showmax.

Zasáhnout relevantní cílovou skupinu a zvýšit tak povědomí o značce v afrických zemích je problematické. Mnoho obyvatel si totiž streamovací služby ani nemůže dovolit. „Například Nigérie je specifická tím, že pouze 15 % z 214 milionů obyvatel má takový disponibilní příjem, který by jim umožňoval pořídit si předplatné Showmaxu. Data lokálních operátorů nám navíc ukazují, že pouze necelé 3 % obyvatel si může dovolit platit postpaid,“ vysvětluje Communication strategy director Lukáš Cikánek z Proficia.

„Důležité je také vědět, že drtivá většina populace dostává výplatu každý týden, případně jednou za čtrnáct dnů. To představuje významnou bariéru pro jakýkoliv dlouhodobý subscription business model. Tato bariéra nám také vyplynula jako jedna z hypotéz po sestavení marketingového funnelu,“ doplňuje Cikánek.

Na základě těchto zjištění a z nich vycházejících hypotéz se skupina Proficio začíná podílet na tvorbě kreativ. Právě tam totiž vnímá velký prostor pro zlepšení percepce Showmaxu v očích zákazníků.

„Pro letošní rok je pro nás klíčové rozšíření digitální komunikační strategie o brandovou komunikaci. Původně jsme se orientovali pouze na výkonnostní kampaně s cílem doručit okamžitý prodej. Věříme, že nám změna strategie umožní posílit naši značku, zvýšit profitabilitu naší marketingové komunikace a v neposlední řadě rozšířit povědomí o segmentu streamovacích platforem napříč africkým kontinentem,“ uzavírá Matoušek.

-mav-