Interní šetření ČT neukazuje ve věci Wollnera na trestný čin

středa, 11. ledna 2023, 16:25 Aktuality, TV MediaGuru

Ze závěrů interního šetření České televize nevyplývá, že by v případě podnětu podaného na Marka Wollnera byl spáchán trestný čin. Zatím ale není jasné, kdy se Wollner na obrazovky vrátí.

Zdroj: repro vysílání ČT

Zdroj: repro vysílání ČT

Z výsledné zprávy interní komise České televize, která se zabývala podnětem na možné nevhodné chování redaktora Marka Wollnera, nevyplývá, že by byl spáchán trestný čin. Na středečním jednání Rady ČT to uvedl Vít Kolář, ředitel divize komunikace a korporátních vztahů ČT, který na Radě ČT zastupoval generálního ředitele Petra Dvořáka. Kolář ale zdůraznil, že kromě generálního ředitele zná závěry komise pouze ředitel zpravodajství ČT, vedoucí právního oddělení ČT a Marek Wollner.

Wollner dostal prostor k tomu, aby se ke zprávě vyjádřil, svou reakci má dodat do 11. ledna 2023. Obvinění už dříve odmítl. Dokud nebude šetření ukončeno, čímž se myslí i reakce na závěry zprávy interní komise, byl Marek Wollner postaven mimo obrazovku a nepodílí se ani na přípravě pořadu Reportéři ČT. Řízením publicistiky byl místo něho pověřen Jiří Vondráček. Do kdy může tento stav trvat, nebyl Vít Kolář schopen upřesnit. „Nemohu předjímat, kdy budou zhodnoceny výsledky šetření a nakolik závažné nebo nezávažné toto chování bylo. Poté budou vyvozeny důsledky,“ dodal.

Česká televize zároveň od ledna 2023 zavádí nový organizační řád, díky kterému má mít ombudsman ČT možnost přijímat informace na možnou diskriminaci na pracovišti. Se specializovanou poradenskou společností chce pak řešit nastavení interních postupů.    

Generální ředitel Petr Dvořák obdržel 22. listopadu 2022 podání na údajné nevhodné chování redaktora Marka Wollnera. Následující den zřídil Dvořák interní komisi, která vyslechla na tři desítky zaměstnanců, výpovědi jsou anonymizované. Komise svou závěrečnou zprávu předala generálnímu řediteli 22. prosince. 

Komise, jejíž členové jsou vázáni mlčenlivostí a její složení nebylo zveřejněné, by se měla rovněž zabývat nevhodným chováním moderátorky pořadu 168 hodin Nory Fridrichové vůči podřízeným. Z toho ji podle médií obvinil Wollner v reakci na to, že Fridrichová dala podnět k jeho vyšetřování komisí.

-mav-