Vyhledávače se mění pod tlakem nástupu ChatGPT

neděle, 12. února 2023, 08:10 Internet & Mobil MediaGuru

Bing i Google začnou uživatelům nabízet odpovědi generované jazykovými modely.

Zdroj: Microsoft

Zdroj: Microsoft

Končící týden přinesl několik zásadních novinek ve způsobu toho, jakým budou uživatelé internetu konzumovat a vyhledávat informace. Microsoft svůj vyhledávač Bing s dosud titěrným tržním podílem obohatil o schopnosti jazykového modelu ChatGPT zvládající formulovat smysluplné odpovědi na téměř jakoukoliv otázku. „Umělá inteligence“ zareaguje nejlépe na ty vyhledávací dotazy, na něž se moc nehodí nechat zobrazit pouhý seznam relevantních odkazů. Jde například o formulace typu „napiš říkanku pro osmiletého kluka, který miluje psy a zajímavosti o podmořském světě.“ Uživatelé po vylepšení Bingu dostávají dva různé druhy výsledků naráz: kromě klasického soupisu odkazů ještě uvidí na pravé straně obrazovky odpovědi jazykového modelu. Ne všem, kdo mají Bing nainstalovaný, je ale dosud novinka přístupná. Zájemci o ni se mohou zařadit na čekací listinu vypsanou na webu prohlížeče.

Manažeři Microsoftu jsou přesvědčeni, že se integrace ChatGPT setká s pozitivními reakci. Podle korporátního viceprezidenta Jusufa Mehdiho nyní tvoří komplexní vyhledávací sousloví typu „Jak nejlépe naplánovat pětidenní pobyt v Mexiko City?“ polovinu všech dotazů, které lidé do vyhledávačů píší. Verze ChatGPT používaná v Bingu by navíc neměla být sešňerována dosavadním omezením jazykového modulu, který uměl pracovat s informacemi z roku 2021 a staršími. Update Bingu zřejmě přinese mnoho vedlejších efektů. Novinku by mohli kromě uživatelů internetu uvítat i zadavatelé inzerce. Speciální okno vyhrazené odpovědím od ChatGPT má v některých případech sloužit i jako reklamní nosič. Jak uvádí portál TechCrunch, u odpovědí na dotazy související například s nakupováním bude chatbot zobrazovat reklamu.

Google v pozoru

To všechno je vývoj, který poměrně znepokojeně sledují manažeři i akcionáři Googlu. Ve stejném týdnu, kdy Microsoft oznámil vylepšení Bingu, popsal šéf Alphabetu Sundar Pichai Barda. Jde o generativní umělou inteligenci schopnou reagovat na úkoly, kvůli kterým implementoval Microsoft ChatGPT. „Už brzy začne vyhledávač Google používat ty aspekty umělé inteligence, které umějí komplexní informace a různé pohledy na věc zabalit do snadno stravitelné formy,“ napsal Pichai na blogu firmy.

Zároveň ubezpečil, že vyvíjení generativních modelů na způsob ChatGPT je něco, na čem jeho firma pracovala už dlouhé roky. Investory tím ale zřejmě moc nepřesvědčil, neboť akcie Alphabetu ztratily od pondělí do pátku zhruba deset procent hodnoty. Microsoft naopak na burze za stejné období o tři procenta posílil. Provozovatel Googlu zároveň dříve vysvětloval své otálení s nasazením jazykového modelu do vyhledávání obavou z reputačního rizika a širších společenských dopadů. Údajně si chce dát firma dobrý pozor na to, aby texty vygenerované počítačem byly fakticky správné.

Mobile phone showing a Search query for "is piano or guitar easier to learn and how much practice does each need?" The search result page displays an answer to the question, powered by AI

Zdroj: Google

Rizika si uvědomuje i šéf Microsoftu Satya Nadella. Podle něj každá nová technologie přináší i potenciální negativní souvislosti. Zdůraznil, že jeho korporace chce inovaci využít v první řadě ke zvyšování lidské produktivity. Některým pracovníkům v mediální sféře – například SEO expertům – by se ale spoléhání na texty od robotů mohlo vymstít. Koordinátor Google Search John Mueller podle serveru Search Engine Journal uvedl, že dominantní vyhledávač bude vygenerovaný text považovat za spam. To však neznamená, že jinak práce v on-line byznysu i v jiných odvětvích neprojde otřesem. Podle mediálního analytika a sémiotika Josefa Šlerky reprezentuje fenomén ChatGPT zásadní změnu. „Jsem přesvědčený, že AI teď zažívá nebývalý rozkvět a běží po exponenciále. Pořád si dost neuvědomujeme, jak velká změna to je,“ napsal Šlerka na Twitter. Ironici by možná dodali, že pokud by ChatGPT dokázal vytáhnout Bing z tržní bezvýznamnosti, pak už lze čekat opravdu cokoliv.

-riv-