Kampaň na Datové schránky měla miliony zobrazení

úterý, 7. března 2023, 20:15 Aktuality, Reklama MediaGuru

Kdo je Dana? Ministerstvo vnitra nabídlo odpověď na internetový fenomén a získalo miliony zobrazení.

Kdo je Dana?, zdroj: YouTube

Kdo je Dana?, zdroj: YouTube

Ministerstva vnitra využilo v kampani na Datové schránky hledání odpovědi na otázku Kdo je Dana?.  „S tématem Datových schránek chtělo Ministerstvo vnitra oslovit širokou veřejnost. Pro každý segment je však potřeba zvolit vhodný komunikační nástroj. Pro mladší část cílovky jsme proto klientovi doporučili influencery – konkrétně spolupráci s Martinem Mikyskou alias Mikýřem,“ uvedl Account Director Filip Svoboda z agentury Media Age, která za kampaní Datových schránek stojí. 

Mikýřovo vysvětlující video oslovilo jen na YouTube doslova přes noc více než 200 tisíc uživatelů. „Když nám jako tvůrcům agentury a v tomto případě i ministerstvo vnitra důvěřuje a schvalovací proces je velice rychlý, můžou vznikat projekty s velmi zajímavými dosahy,“ říká strůjce nápadu Mikýř. „Zároveň doufáme, že budeme moci příště tvořit videa o lustru ve Strakovce.“

K dnešnímu dni nasbíral díl Mikýřovy úžasné pouti internetem věnovaný Datovkám přes 360 tisíc zhlédnutí při 1,4 milionu zobrazení. „Přibližně polovina zasaženého publika přitom patří do věkové kategorie mezi 18 a 24 lety, další třetina má do 35 let,“ přiblížil Jan Pacas, Head of Strategy v agentuře Media Age.

Dalších skoro 160 tisíc lidí oslovily reels na síti Instagram. Přes 100 tisíc zhlédnutí a 6 tisíc lajků získalo video na TikToku. „Kampaň se navíc dál šířila virálně, jak na vlnu Mikýřova odhalení naskakovali další influenceři. Jen jedno z navazujících videí na YouTube profilu Sibiřan tak nasbíralo přes 100 tisíc dalších zhlédnutí. A podobných výstupů jsou desítky, bez koruny investic do propagace,“ doplnil Pacas.

Otázku „Kdo je Dana“ vypustila na český internet tři videa na stejnojmenném TikTokovém profilu. Konspirační teorie přitom projekt kvůli řadě indicií nejčastěji připisovaly Kamilu Bartoškovi alias Kazmovi. Často skloňované bylo i propojení se Shopaholic Adel. Jestli jde skutečně o kampaň Datovky, nebo Ministerstvo vnitra spolu s agenturou pouze chytře využily aktuální téma, dosud není jisté. „Možná jsme na téhle kauze jen paraziticky odbavili info o Datové schránce,“ komentuje ostatně ve videu sám Mikýř. Konspirační teorie se tak mohou šířit dál.

Kampaň Datových schránek odstartovala loni v listopadu a kromě upozornění na automatické zřízení Datovky stovkám tisíc živnostníků a nepodnikajících právnických osob má motivovat občany k tomu, aby si schránku zřídili i sami a dobrovolně. Media mix zahrnuje všechny tradiční kanály, a to včetně intenzivní kampaně v televizi. Rekordní čísla hlásila Datovka již před Mikýřovým přispěním. Jen v lednu si Datovou schránku dobrovolně zřídilo přes 62 tisíc fyzických osob, tedy o 239 % více než ve stejnou dobu o rok dříve.

-mav-