Do DVB-T2 multiplexu 23 míří nová teleshoppingová televize

středa, 17. května 2023, 09:45 TV MediaGuru

Součástí DVB-T2 multiplexu 23 se stane nová tematická teleshoppingová televize. Na středeční konferenci Innovation Day to oznámil generální ředitel Českých Radiokomunikací Miloš Mastník.

V minulosti už v pozemním vysílání fungovala řada teleshoppingových kanálů, většina z nich skončila.

V minulosti už v pozemním vysílání fungovala řada teleshoppingových kanálů, většina z nich skončila.

O nové televizní stanici informoval generální ředitel Českých Radiokomunikací (CRA) Miloš Mastník v souvislosti s perspektivami pozemního digitálního televizního vysílání. „Volná kapacita je v tuto chvíli v multiplexu 23. Pozice Test-1 je určena pro novou tematickou televizi A11 Sport, čtvrtá pozice Test-4 pro nový teleshoppingový kanál,“ informoval Mastník. Distribuční smlouva byla podle slov manažera Českých Radiokomunikací uzavřena předminulý týden. „Půjde o dedikovaný teleshoppingový kanál,“ doplnil. Stanice musí nyní požádat vysílací radu o terestrickou licenci.

Generální ředitel Českých Radiokomunikací informoval, že operátor má k dispozici pro případné zákazníky stále přibližně 32 procent volné kapacity ve svých celoplošných multiplexech. „Letos se nám podařilo přinést čtyři nové kanály, přičemž dva už vysílají. Připraveno je dohromady 25 kanálů,“ konstatoval Mastník a doplnil: „Díky HbbTV máme možnost mnohem lepšího měření sledovanosti, kterou vítají zejména malí vysílatele. HbbTV nám umožňuje také mnohem lepší cílení reklamy.“

Terestrika zůstává nejsilnější distribuční platformou

Penetrace pozemního vysílání (DTT) zůstává podle Miloše Mastníka dlouhodobě na úrovni 54 % domácností. Jde o nejsilnější distribuční platformu v Česku. Společný podíl IPTV a kabelové TV dosahuje 40,7 % a jejich podíl se zvyšuje. Podíl satelitu mírně klesl na 17 %. „Trh si vybral, jaký je ten správný směr. Celé je o symbióze pozemního vysílání a IP. Symbióza je životaschopná a dává smysl. Máme přibližně milion čtyři sta tisíc připojených televizorů k internetu,“ uvedl Mastník, podle kterého je pozemní vysílání zároveň nejodolnější platformou proti případných kyberútokům. „U pozemního vysílání by znamenalo pro ochromení infrastruktury zlikvidovat 26 hlavních vysílačů a okolo 40 dokrývačů.“

Zdroj: ATO-Nielsen, prezentace GŘ CRA Miloše Mastníka na Innovation Day

Zdroj: ATO-Nielsen, prezentace GŘ CRA Miloše Mastníka na Innovation Day

Pozemní vysílání je podle generálního ředitele Českých Radiokomunikací nejspolehlivější televizní platformou. „Geopolitická situace nahrává tomu, aby platnost pozemních multiplexů byla po roce 2030 prodloužena,“ dodal Mastník v souvislosti s tím, že na uvolnění kmitočtů dlouhodobě tlačily jiné telekomunikační služby. Do budoucna se firma, která letos slaví šedesáté výročí, zaměří také na distribuci obsahu prostřednictvím 5G Broadcastu. Ten umožňuje vysílání obsahu bez nutnosti se vázat na datovou síť mobilního operátora. 

-lukpol-