Kaprain může převzít Mafru i Londu, rozhodnutí je pravomocné

úterý, 30. ledna 2024, 14:50 Aktuality, Tisk, Internet & Mobil, Rádio ČTK

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka může převzít mediální společnosti Mafra a Londa. Rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je už pravomocné.

Zdroj: Mafra

Zdroj: Mafra

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka může převzít ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) mediální skupinu Mafra, provozovatele rozhlasových stanic Londa a pardubickou chemičku Synthesia. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nabylo v pondělí právní moci, uvedl dnes úřad na síti X.

Firmy oznámily dohodu o prodeji loni v září. Pražák koupí rozšiřuje svůj záběr v chemickém průmyslu, protože Kaprain vlastní ústeckou Spolchemii. Je také majitelem hokejové Sparty Praha.

Antimonopolní úřad konstatoval, že prodejem Mafry a Londy Kaprainu nenastane na mediálním trhu změna, protože Pražákova skupina zatím v mediálním oboru nepůsobí. Podrobněji se ÚOHS zabýval situací v chemickém průmyslu, kde Kaprain působí prostřednictvím firem Spolchemie a Fortischem. Přes firmu Rubena působí Kaprain i v gumárenském průmyslu. Skupina Synthesia je aktivní zejména ve výrobě pigmentů a barviv, nitrocelulózy, v organické chemii a energetice.

„Úřad se podrobněji zabýval oblastmi v chemickém sektoru, v nichž se činnosti spojujících se soutěžitelů překrývají, přičemž konstatoval, že spojení v tomto ohledu nevzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže," uvedl ÚOHS ve zprávě po vydání nepravomocného rozhodnutí. Zároveň na základě obdržené námitky zjišťoval možné vazby skupiny Kaprain a fyzických osob napojených na zpracovatele vojenské nitrocelulózy. Tuto námitku nevyhodnotil jako opodstatněnou.

Agrofert, jehož byznys se vedle chemického průmyslu soustřeďuje zejména na zemědělství a potravinářství, k prodeji uvedl, že mu umožní se do budoucna více soustředit na klíčové segmenty jeho podnikání. Agrofert nicméně mohla k prodeji firem Mafra a Londa motivovat i nová pravidla, podle nichž vrcholní politici nesmějí vlastnit provozovatele rozhlasového a televizního vysílání a vydavatele periodického tisku ani prostřednictvím svěřenského fondu. Nový zákon se vztahuje i na poslance, kterým Babiš v současnosti je.

Mafra vydává mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro nebo týdeníky Téma a 5plus2. Je provozovatelem webů iDnes.cz, Expres.cz nebo vyhledavače jízdních řádů iDOS.cz. Provozuje také hudební televizi Óčko a virtuálního operátora Mobil.cz. Předloni snížila ztrátu na 85 milionů korun ze 113 milionů o rok dřív. Společnost Londa je provozovatelem rádií Impuls a RockZone.

-čtk-