Kurz Achillova Data pro studenty otevírá letošní přihlášky

neděle, 2. června 2024, 07:25 Aktuality, Tisk, Internet & Mobil MediaGuru

Nadace Bakala Foundation startuje letošní etapu programu Achillova Data, určeného pro začínající novináře. 

Zdroj: Nadace Bakala Foundation

Zdroj: Nadace Bakala Foundation

Nadace Bakala Foundation startuje novou etapu programu Achillova Data, jenž je určen studentům a začínajícím novinářům. Dvojfázový program s podzimními přednáškami a následnou skupinovou prací pod mentorským vedením nabízí šanci poznat práci novináře a získat cenné dovednosti, jako je vedení rozhovorů nebo základy investigativy.

Žurnalistický program pořádá Bakala Foundation již osmým rokem, a to pros studenty ze čtyř zemí – Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Účastníci si vyzkouší, co reálně obnáší novinářská profese a získají potřebnou praxi pro své budoucí projekty. Úspěšně dokončené projekty mají navíc šanci na publikaci v některém ze spřátelených médií programu.

Program je otevřen studentům všech vysokoškolských oborů, ať už se jedná o žurnalistiku, mediální studia, politologii, právo, mezinárodní studia, informatiku, nebo jinou oblast. „Věříme, že v každém oboru se může skrývat talent pro novinařinu,“ říká Václav Pecha, ředitel Bakala Foundation. „Achillova Data dávají studentům jedinečnou šanci vyzkoušet si profesi novináře na vlastní kůži. Zároveň jim program umožní navázat kontakty s profesionály z oboru a budovat si síť pro budoucí kariéru.“

Účastníci si osvojí novinářské dovednosti, pod vedením mentorů se naučí ověřovat a vyhledávat data a fakta, psát poutavé hloubkově-analytické texty, dodržovat novinářskou etiku nebo zvládat práci v týmu. Nabyté znalosti pak zúročí v rámci skupinové práce na libovolné kauze či tématu.

Mezi výslednými pracemi minulých ročníků programu byly analýzy s celospolečenským dopadem. Účastníci se zabývali vyšetřováním aplikace TikTok a s ní spojenými společenskými hrozbami, analyzovali problematiku legalizace kratomu a prozkoumali příběh návrhu dodávek „zelené“ energie z Ázerbájdžánu. Výsledky jejich práce byly publikovány v médiích jako Deník N, Ekonom či na webu nadace Zastavme Korupciu.

Přihlášky do programu se otevírají 29. května, uzávěrka pro přihlášení je 30. září. Kurzovné je zdarma a zahrnuje úhradu cestovného a ubytování pro mimopražské účastníky. Více informací o programu a přihlášku najdete na webu https://www.bakalafoundation.org/programy/achillova-data/.

-stk-