Markíza přerušuje po kritice moderátora politický pořad Na tělo

pondělí, 27. května 2024, 15:25 Aktuality, TV, Slovensko MediaGuru

Markíza přerušuje vysílání politického diskusního pořadu Na tělo. Její moderátor mluvil ve vysílání o politickém nátlaku.

Na tělo, zdroj: TV Markíza

Na tělo, zdroj: TV Markíza

Slovenská televize Markíza, která patří do skupiny CME, přerušuje vysílání politického diskusního pořadu Na tělo a Na tělo Plus. Oznámila to v pondělí odpoledne. Stalo se tak poté, co se moderátor diskuse Michal Kovačič promluvil v televizi o politickém nátlaku, kterému zaměstnanci podle jeho slov čelí. 

„Televize Markíza, člen skupiny CME, jako oprávněný vysílatel a držitel příslušných autorizací, nese redakční odpovědnost za účinnou kontrolu nad obsahem vysílání. Vzhledem ke skutečnosti, ke kterým došlo během vysílání poslední pořadu Na tělo v neděli 26. května, ve které moderátor zneužil vysílací čas k prezentování osobních názorů v rozporu se zákonem o mediálních službách a etickým kodexem novináře, proto přistupujeme k okamžitému přerušení vysílání pořadů Na tělo a Na tělo Plus. Vyvození důsledků za porušení povinností ze strany zaměstnance je interní záležitostí TV Markíza," uvedl tiskový mluvčí televize Markíza Lukáš Kočišek

„Boj o podobu zpravodajství televize Markíza probíhá už celé měsíce. Čelíme tlakům nejen od politiků, ale i od vlastního vedení. Pokusy o cenzuru v diskuzích začaly hned začátkem roku a dennodenním tlakům krátce nato čelily i Televizní noviny,“ řekl mimo jiné podle serveru Forum24 Kovačič. 

Kovačič na sociální síti napsal, že vedení televize mu na dnešní schůzce oznámilo, že pořad Na tělo končí. Proto pro něj nemají práci a má zůstat doma, dokud se mu televize neozve. Vyjádřil vděk kolegům za projevenou podporu a napsal, že v „zlomových momentech je důležité ukázat jasné hodnoty". „Pro nás je to svoboda, nezávislá média a demokracie," dodal.

Už před nedělním prohlášením moderátora Markízy televize podle slovenských médií plánovala, že vysílání pořadu Na tělo přeruší dříve než v tradičně plánovaném termínu na konci června a že bude zvažovat nejvhodnější formát nedělní politické diskuse. Pořad Na tělo byl nejsledovanější televizní politickou diskuzí v zemi. Obdobnou relaci Na tělo Plus, kterou moderoval rovněž Kovačič, televize vysílala v úterý na svém webu.

Kovačiče se zastal také šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka. „Svobodná a nezávislá média jsou pro demokracii na Slovensku klíčová a novináři, kteří za ně bojují, si zaslouží podporu, nikoliv perzekuci," napsal Šimečka v prohlášení.

Redaktoři Markízy se už dříve dostali do sporu s novým šéfem zpravodajství, českým novinářem Michalem Kratochvílem, který podle dostupných informací prosazuje menší důraz na politické zprávy a od redaktorů chce, aby se vyhýbali konfrontaci s vládními politiky. Členové vládních stran dříve zintenzivnili tlak na některá slovenská média. Například premiér Robert Fico po loňském jmenování do čela své již čtvrté vlády označil Markízu a další tři média za nepřátelská a přestal jim odpovídat na dotazy. Vládní politici letos na jaře pak přestali chodit do pořadu Na telo.

V dubnu zase další soukromá televize Joj přestala vysílat vlastní diskusní pořad. Jeho moderátorka, která oznámila odchod z televize, dříve uvedla, že má problémy získat hosty do této relace.

Minulý týden slovenský parlament hlasy vládních poslanců v prvním čtení schválil nový zákon o veřejnoprávní televizi a rozhlasu, kterým chce mimo jiné dosáhnout výměny nynějšího ředitele stanice. Podle opozice hodlá vláda tuto stanici ovládnout.

-mav-, -čtk-