Novinky ESG: Co přineslo první čtvrtletí 2024

sobota, 18. května 2024, 07:50 Udržitelnost MediaGuru

Přinášíme další přehled novinek z oblasti ESG za období prvního čtvrtletí roku 2024.

Zdroj: Freepik

Zdroj: Freepik

Vybíráme přehled novinek v oblasti ESG za první čtvrtletí roku 2024. Sledujeme především legislativní regulace a kroky, které jsou přijímány v Česku a na úrovni EU.

Česko

Ministerstvo průmyslu a obchodu finalizuje návrh nové energetické koncepce. 50 % energie do roku 2050 by mělo pocházet z jádra. Odborníci ale hovoří až o 2/3. Do stejného roku budou potřeba čtyři velké a deset malých reaktorů, které zamezí závislosti Česka na dovozu ze zahraničí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s CIRA Advisory a BIC Brno připravuje nepovinný certifikovaný audit posuzující míru cirkularity ve firmách, který bude finalizován v roce 2025. Cirkulární metodiky budou nejvíce sloužit malým a středním podnikům a veřejným institucím.

Ministerstvo životního prostředí na poslední chvíli změnilo podmínky dotačního programu, snížilo příspěvek na fotovoltaické elektrárny o 40,000 korun (zdroj: Ekonews.cz).

MZ a MŽP připravují regulaci pyrotechniky za účelem ochrany obyvatel i přírody. Některé kategorie by mohly být zakázané, nebo povolené jen v konkrétním čase. V anketě na sociálních sítích se 90 % občanů vyslovilo pro omezení nebo částečné omezení pyrotechniky.

Impact Hub upozorňuje na web, za kterým stojí Akademie věd ČR. Ten predikuje změnu klimatu v Česku a ve střední Evropě do roku 2090. Díky přesnosti na 500 m je možné dohledat data o konkrétním místě, které vás zajímá.

Evropa

Evropský parlament schválil nařízení, díky kterému by měl evropský odpad zůstat na území Evropy a stal se tak zdrojem v rámci cirkulárních opatření. Vývoz odpadu mimo EU, jehož objem v roce 2022 dosáhl přes 32 tun (16 % celkového obchodu s odpady) bude přísnější a lépe digitalizovaný, píše CSRD.cz.

Předběžná dohoda o úpravě „obalové směrnice” by mohla vést od roku 2030 k zákazu plastových sáčků na kečupy, hotelových šamponů i mikrotenových sáčků v celé EU. Take-away provozovny budou muset umožnit zákazníkům přinést vlastní nádoby a kelímky (zdroj: Econews.cz).

EU usiluje o to, aby kosmetické společnosti nesly finanční odpovědnost za znečištění mikroplasty. Navrhuje nová pravidla, podle kterých by tyto firmy měly pokrýt 80 % výdajů navíc spojených s čištěním odpadních vod. Dle CSRD.cz se očekává, že návrh bude formálně schválen.

Evropská komise navrhla snížení celkových emisí do roku 2040 o 90 % oproti úrovním z roku 1990 tak, aby došlo k nulovým čistým emisím o deset let později, tedy do roku 2050. Návrh komentují experti a expertky Klimatické koalice. Legislativní podobu cíle pro rok 2040 navrhne Evropská komise, která bude složena po volbách do Evropského parlamentu, které proběhnou v červnu.

Podle nové studie Evropské státy o 19 % snížily roční emise z energetiky, v ČR byl pokles pouze 16 %. Největšími emitenty jsou Německo, Polsko a Itálie. Česko je páté, ale má nejvyšší emise na obyvatele, (zdroj: CSRD.cz).

A-CSR dává tip na interaktivní mapu s údaji o výrobě i spotřebě elektřiny včetně dopadu na klima ve více než 50 zemích. Data jsou aktualizována každou hodinu.

EU bude dle odhadů muset zachytávat do roku 2050 kolem 550 milionů tun oxidu uhličitého ročně. Nyní jsme však celosvětově schopni zachytit pouze 40 000 tun. Česko kalkuluje s 8,1 miliony tun CO2 ročně, které bude přepravovat do zahraničí (zdroj: Econews.cz).

Zajímavosti

Podle studie University College London z roku 2022 mají veganské pokrmy nejmenší environmentální dopad, vegetariánské pokrmy jsou 3x emisně náročnější, masové 14x.

Proběhl první Den digitálního úklidu. Internetová uložiště včetně streamovacích služeb a e-mailů stojí za více než 900 miliony tun CO2 ročně. 78 % všech e-mailů na světe přitom není nikdy otevřeno. Akce se zúčastnilo 870 tisíc lidí z celého světa včetně ČR (zdroj: Econews.cz).

Kanadský parlament zvažuje zákaz reklam na fosilní paliva podobný tomu, který se týká tabákových výrobků.

Českou veřejností rezonuje kauza, kdy marketingové sdělení týkající se kvality konfrontovali ochránci zvířat se zveřejněnými videi z nočního provozu hal ukazující špatné, až kruté podmínky chovu kuřat.

Změna k lepšímu nabízí hodinový kurz, pro ty, kteří se potřebují zorientovat, například malé a střední podniky, které spolupracují s velkými firmami, které již musí zpracovávat nefinanční reporting.

Připomínáme, že pro komunikaci a marketing bude mít zásadní dopady evropská směrnice označovaná jako Green Claims. O tom, co bude znamenat, si můžete přečíst v textu níže.

Green Claims změní způsob, jakým značky propagují, že jsou „zelené“

středa 10. dubna 2024

Výběr připravila Markéta Pavlíková, Head of Sustainable Solutions Fuse / OMG