Petr Zelenka natáčí pro ČT seriál Limity, ta ho uvede příští rok

úterý, 14. května 2024, 14:35 Aktuality, TV MediaGuru

Osmidílný seriál Limity o podnikateli, který se ze spolumajitele firmy na likvidaci odpadu stal ekologickým aktivistou proti své vůli, uvede Česká televize v roce 2025.

Zleva: L. Netušilová, N. Kylarová, P. Zelenka, M. Dolanský, P. Komínek, zdroj: ČT, foto: Miroslav Kučera

Zleva: L. Netušilová, N. Kylarová, P. Zelenka, M. Dolanský, P. Komínek, zdroj: ČT, foto: Miroslav Kučera

Osmidílný seriál Limity začal podle svého námětu a scénáře natáčet režisér Petr Zelenka, a to na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Do hlavních rolí vybral Aleše Hámu, Veroniku Khek Kubařovou, Tatianu Dykovou, Maxmiliána Dolanského či Jaroslava Plesla. V programu České televize se seriál objeví příští rok.

Ukazuje příběh severočeského podnikatele, ze kterého se postupně stane ikona ekologických protestů. V seriálu ztvárňuje tuto postavu Aleš Háma. Vedle toho se také rozhoří manželský spor, který přeroste ve celospolečenský konflikt.

„Asi nikdo nečeká, že by televizní seriál předložil recept na řešení ekologické krize. Limity ale nastolují otázky a provokují nás, abychom na ně hledali odpovědi, a co je ale pro mě to nejpodstatnější, je fakt, že to Petr Zelenka v Limitech dělá velice zábavným způsobem,“ konstatuje kreativní producentka ČT Kateřina Ondřejková.

Na námětu k novému seriálu, jehož je i spoluproducentem, začal Petr Zelenka pracovat téměř před čtyřmi roky. Jeho Dabing Street, první seriál pro ČT, navíc oceněný Českým lvem, měl premiéru před šesti lety. „Obtížně hledám témata, kterým bych věřil a kterými by mne bavilo se zabývat. Po několikaleté práci na scénáři Limitů jsem přesvědčený, že v tomto případě máme skvělé téma. Limity jsou dějově velice aktuální, zpracování příběhu je přitom originální a překvapivé, a jak se mi teď zdá, zároveň jediné možné,“ uvedl Petr Zelenka. 

Štáb Petra Zelenky má natáčení osmidílného seriálu Limity rozložené do pětašedesáti dní, a to nejen do lokací v Ústí nad Labem a jeho okolí, ale přesune si i do Libochovic na Litoměřicku či do Prahy. Poslední klapka by měla padnout na začátku srpna.

-mav-