Sport v Ultra HD se neuchytil, ustupuje z něj i UEFA

čtvrtek, 9. května 2024, 07:10 TV Lukáš Polák

Klíčové fotbalové události letošního roku – šampionát Euro 2024 a finále Ligy mistrů UEFA, nebudou vysílány ve formátu Ultra HD. Jedná se o nový trend sportovních přenosů?

Lineární UHD kanály nemají na růžích ustláno. Zdroj: Adidas UEFA

Lineární UHD kanály nemají na růžích ustláno. Zdroj: Adidas UEFA

Sport měl být hybatelem pro zavádění vysílání ve formátu Ultra HD a jednou z dominantních disciplín měly být fotbalové přenosy. Jenže po letech se ukazuje, že revoluce 4K rozlišení se nekoná. Lineárních UHD kanálů je i dnes stále jako šafránu a diváci ho najdou spíše na online videotékách typu Apple TV+, Disney+, Netflix nebo Prime Video. Nyní navíc přichází zásadní rána pro sportovní fanoušky, kteří jsou zároveň technologickými nadšenci. Organizace UEFA odstupuje od záměru vysílat v nejvyšší obrazové kvalitě nejen finále Ligy mistrů, ale i celé fotbalové Euro.

Jak upozornila například technologická platforma IBC svázaná se stejnojmenným, celosvětově proslulým veletrhem v Amsterdamu, obě sportovní události letos budou fanouškům nabídnuty pouze v rozlišení 1080p, tedy klasickém Full HD formátu. Diváci však přesto bonus dostanou. Místo UHD přijde na řadu HDR. Tato zkratka označuje vysoký dynamický rozsah, který přináší na straně obrazu bohatší barevnou škálu a také jas. IBC připomíná, že jde o významný technologický obrat, protože tyto události byly spojené s nejvyšším rozlišením již od roku 2015, respektive 2016.

Z vysílání v Ultra HD ustoupila i polská TVP

Dalším potvrzením toho, že formát Ultra HD nemá v lineárním vysílání na růžích ustláno, je i nedávné rozhodnutí polské veřejnoprávní televize. Ta pro portál Wirtualnemedia potvrdila, že diváci se již nedočkají jejího speciálního kanálu TVP 4K, který byl v minulosti dokonce jedním z lákadel bezplatného vysílání u našich severních sousedů s přesahem i na naše území. Testy formátu Ultra HD proběhly v minulosti několikrát i v Česku, a to ať už se jednalo o tehdejší demo kanál FunBox 4K nebo projekt NASA UHD zaměřený na Národní americkou vesmírnou agenturu.

Důvodem k přehodnocení plánů TVP je právě rozhodnutí fotbalové asociace. „UEFA (pro Euro, pozn. red.) vůbec nevytváří nativní 4K signál. Půjde pouze upscaling (přepočet). Nemělo by smysl snižovat náklady a spouštět kanál, který by nenabízel skutečné 4K,“ zdůvodnil Jakub Kwiatkowski, ředitel tematického kanálu TVP Sport, a doplnil: „Jsou to zbytečné náklady. Navíc naše sublicence uvádí, že hry můžeme vysílat současně pouze na dvou kanálech, tedy TVP Sport a jedné z hlavních stanic.“ Diváci tak pravděpodobně uvidí zápasy paralelně buďto na kanálu TVP1 nebo TVP2.

Sport ve 4K chybí, výjimkou je Eurosport

Jedním z mála lineárních kanálů, který je na českém a slovenském trhu k dispozici v Ultra HD rozlišení, je Eurosport 4K. Po vyřazení z placené služby Magenta TV (T-Mobile) je však jeho distribuce naprosto zanedbatelná. K dispozici ho má pouze slovenská platforma Antik Telekom, která však na českém trhu nabízí pouze svou internetovou televizi. Kanálů ve 4K rozlišení je tak v programových balíčcích operátorů jako šafránu. Platí to pro Vodafone i T-Mobile, společnost O2 Czech Republic pak dokonce nenabízí v UHD formátu jedinou televizní stanici.

„Vidím tu hodně paralelu s SD kanály. Úplně není k dispozici obsah, který by byl na českém trhu dostupný ve 4K rozlišení. Například Eurosport vysílá ve 4K, ale jde o kombinaci obsahu jedničky a dvojky. Není to tedy unikátní kontent, který by byl opravdu jedinečný a zákazník ho nemohl sledovat nikde jinde. Budou to asi dva roky zpátky, co jsme spustili Love Nature ve 4K a v podstatě v tuto chvíli jsme na nějakých zajímavých číslech sledovanosti, takže je vidět, že poptávka po 4K není úplně masivní, co se týká lineárního obsahu,“ řekl nedávno v rozhovoru pro MediaGuru.cz marketingový ředitel Vodafonu Milan Raška.

Warner spustí Max, cestou je stream

Nejočekávanější událostí tohoto měsíce na poli placené televize, respektive placených služeb, je spuštění streamingové platformy Max, která nahradí dosavadní videotéku HBO Max. Nejen, že jde o další potvrzení toho, že cestou pro řadu diváků k Ultra HD obsahu je stream, ale jedním z pilířů Maxu budou právě sportovní přenosy. V tuto chvíli ale zatím můžeme pouze spekulovat a tipovat, jak velkou měrou se bude podílet UHD rozlišení na dostupném obsahu.

Část videoték na českém trhu navíc opět potvrzuje fakt, že s formátem Ultra HD to opravdu není tak horké, jak to původně vypadalo. Přesto, že prakticky všichni zástupci českých hráčů v minulosti tvrdili, že s ním do budoucna počítají, plán v tomto směru byl odložen na neurčito. Může to souviset i s tím, že dnešní moderní televizory už mají několik let díky výkonným procesorům tak dokonalý přepočet do vyššího rozlišení, že ani dobře cvičené oko nepozná, zdali se jedná v rámci streamu o kvalitní Full HD nebo sleduje nativní 4K.