Televizním trendem je prolínání terestriky a IPTV

úterý, 21. května 2024, 10:30 TV MediaGuru

Trend prolínání terestrického vysílání a IPTV, stejně jako propojování lineárního a nelineárního vysílání, má pokračovat, zaznělo na konferenci Innovation Day.

Miloš Mastník, generální ředitel CRA, na konferenci Innovation Day, zdroj: MediaGuru.cz

Miloš Mastník, generální ředitel CRA, na konferenci Innovation Day, zdroj: MediaGuru.cz

Budoucnost šíření televizního signálu je v konvergenci, v rámci které se prolíná příjem terestrického vysílání (DTT) a IPTV. Na úterní konferenci Innovation Day to uvedl generální ředitel Českých Radiokomunikací (CRA) Miloš Matník.

Terestrický příjem je stále nejsilnějším způsobem příjmu televizního signálu v Česku. Využívá ho téměř 53 % českých domácností a tento ukazatel je v zásadě stabilní (před rokem 54,5 %). Pokračuje růst IPTV a kabelového příjmu, který překračuje 42 % (loni 40,7 %) a mírně se oproti loňsku navýšilo také satelitní příjem na 18,7 %.

Podíl domácností využívající příjem TV signálu

  • DTT: 52,9 %
  • IPTV + CATV: 42,1 %
  • Satelit: 18,7 %

„Terestrika má před sebou delší budoucnost, než jsme si mysleli,“ sdělil účastníkům konference Mastník s tím, že do terestriky vstoupilo za poslední rok v síti CRA pět stanic (Spektrum Home, A 11, Sporty TV, Hit TV a Warner TV) a kapacita multiplexů 22 a 23 se blíží svému naplnění (v MUX 23 zbývají tři volné pozice). Konvergence se podle jeho slov projevuje i v technologické oblasti. CRA jakožto poskytovatel cloudových služeb eviduje v době nejvyšší vytíženosti až 40 % celkového internetového datového toku v rámci svých OTT a HbbTV služeb, které nabízí televizním provozovatelům.

Zdroj: CRA, ATO-Nielsen

Zdroj: CRA, ATO-Nielsen

Zdroj: CRA

Zdroj: CRA

České Radiokomunikace pracují i na rozvoji 5G Broadcastu, který umožňuje přenos televizního signálu do mobilních přístrojů, připomněl Marcel Procházka, ředitel úseku právní a regulace Českých Radiokomunikací. Testy na území hlavního města zahájily předloni v dubnu (vysílače Žižkov, Strahov), ale kvůli systémovému problému nesplnily očekávání. Proto se připravují nové testy s novým hardwarem. Testovat se bude také propojení 5G Broadacstu s internetem (jakási obdoba HbbTV v telefonu), aby TV diváci mohli na obrazovkách sledovat i nelineární služby, protože technologie dokáže přepínat mezi 5G a nelineárním vysíláním.

CRA zamýšlí také přivést do Česka mobilní telefony, které budou podporovat 5G Broadcast. To by podle Marcela Procházky mělo urychlit rozvoj 5G Broadcastu v Česku. Hledat se budou také obchodní modely pro jeho rozvoj.

-mav-