Vedení Markízy zaměstnancům nevyhoví, v záloze má být i Nova

pondělí, 3. června 2024, 06:35 Aktuality, TV, Slovensko MediaGuru

Zaměstnanci TV Markíza vstoupili na konci týdne do stávkové pohotovosti. Nesouhlasí s postupem vedení televize, které obviňují z nepřípustných zásahů do vysílání. Podle Deníku N může v případě tvrdé stávky vypomoct s vysíláním zpravodajství tuzemská TV Nova.

Studio pořadu Na tělo, zdroj: repro TV Markíza

Studio pořadu Na tělo, zdroj: repro TV Markíza

Nejsledovanější slovenská televize Markíza nemůže a ani nehodlá ustupovat ultimátům ohledně své programové struktury a personálních otázek. Uvedla to v oficiálním prohlášení, kterým reagovala na výzvu části pracovníků a spolupracovníků Markízy, kteří vedení televize vyzvali k závazku, že Markíza bude pokračovat ve vysílání politického diskusního pořadu Na tělo. Jeho okamžité pozastavení televize oznámila na začátku tohoto týdne.

Moderátor relace Michal Kovačič v neděli 26. května v živém vysílání kritizoval vedení stanice. Ve čtvrtek odpolednevyhlásili nespokojení pracovníci televize stávkovou pohotovost.

„Zvláště v kontextu posledních událostí, kdy došlo k porušení všech zásad profesionální žurnalistiky ze strany vlastního zaměstnance a tím k poškození dobré pověsti TV Markíza, považujeme zveřejněné požadavky za absolutní nepochopení situace," uvedla televize, která patří do české skupiny PPF. Kovačičův krok označila za zneužití živého vysílání a za velmi hrubé porušení jeho povinností.

„Součástí akvizice mediální společnosti CME skupinou PPF byl vznik Redakční rady jako garanta nezávislosti zpravodajství na managementu stanic i na majiteli CME," uvedl mluvčí skupiny PPF Leoš Rousek. Jinak situaci v Markíze, kterou CME provozuje, nekomentoval.

Před budovou PPF v pražských Dejvicích ve čtvrtek protestovalo asi 20 lidí ze spolku Pražská kaviareň. Měli transparent s nápisem „Zastavte normalizaci TV Markíza". Mluvčímu PPF předali otevřený dopis určený rodině Kellnerových, ve kterém kritizují personální změny v Markíze. Dopis podepsaly desítky českých a slovenských osobností z politiky či kultury. Rousek předal organizátorům akce stanovisko Redakční rady CME.

Desítky pracovníků Markízy se v prohlášení Kovačiče a jeho výroků zastaly a od ředitele televize a šéfa zpravodajství tito zaměstnanci žádali písemný závazek, že diskusní pořad bude pokračovat "ve svobodné dramaturgii a se stejným moderátorem i po letní přestávce." Bez bližších podrobností ohlásili, že pokud se tak nestane, využijí všechny právní kroky kolektivního odporu. Už v pondělí pak televize oznámila, že přerušuje vysílání zmíněného diskusního pořadu a také další podobné relace, které moderoval Kovačič.

Český výbor CZ IPI píše Kellnerové a Šmejcovi kvůli Markíze

úterý 28. května 2024

Televize uvedla, že ve vzniklé přestávce ve vysílání bude pracovat na nové koncepci diskusního pořadu Na telo (Na tělo) tak, aby byla „platformou pro korektní diskusi mezi jednotlivými politickými stranami a názorovými proudy ve slovenské společnosti".

Reportéři Markízy, kteří vystupovali v polední zpravodajské relaci televize, přišli ve čtvrtek do práce oblečeni v černém. Podobně v dubnu postupovali pracovníci slovenského veřejnoprávního rozhlasu a televize (RTVS), a to na protest proti vládou schválenému návrhu nového zákona o této stanici, který počítá kromě jiného s výměnou současného ředitele RTVS. Také pracovníci RTVS jsou ve stávkové pohotovosti.

Odpoledne pak stávkový výbor v Markíze, jehož členem je také Kovačič, oznámil vstup zaměstnanců a spolupracovníků televize do stávkové pohotovosti. Od vedení Markízy podle prohlášení kromě jiného žádají, aby slíbilo, že politická témata se vysílají objektivně a nestranně a že rozhodnutí a jednání politiků patří mezi zásadní zpravodajská témata. Rovněž chtějí příslib, že televize nebude nestandardně zasahovat do obsahu schválených reportáží, a uznání toho, že je novinářskou povinností klást respondentům i nepříjemné dotazy. Stávkový výbor uvedl, že pro případ nesplnění požadavků jsou zaměstnanci připraveni na ostrou stávku.

Podle člena Redakční rady CME Hanse Mahra je využívání vysílacího času k prosazování osobních ambicí nejen porušením redakčních pravidel, ale také ohrožením zásad svobody médií. „Ve světle této události plně podporuji rozhodnutí TV Markíza pozastavit pořad na letní sezonu. Nikdy nebylo plánováno a ani uvedeno, že pořad Na telo bude zrušen. Po rozhovorech s managementem TV Markíza a vedením redakce jsem přesvědčen, že po této přestávce se pořad Na telo vrátí, i když v trochu jiném formátu a samozřejmě s moderátorem, který se chová profesionálně a nezneužívá své moderátorské role," uvedl Mahr v dopise Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI). Ten v minulých dnech situaci v Markíze označil za střet o zachování principů kritické a svobodné žurnalistiky.

Mahr podle svých slov věří, že TV Markíza ani CME nepodlehnou vnějšímu politickému tlaku a tlaku jednotlivých novinářů, kteří prosazují svou osobní či politickou agendu. "Skupina PPF ani její vedení nehrají žádnou roli v redakční politice," dodal.

Stávající střet zaměstnanců a vedení Markízy je prozatím vyvrcholením sporů uvnitř televize, které trvají už několik měsíců. Nespokojení redaktoři tvrdili, že nový šéf zpravodajství, český novinář Michal Kratochvíl, prosazuje menší důraz na politické zprávy a od redaktorů chce, aby se vyhýbali konfrontaci s vládními politiky. Pracovníci Markízy tvrdí, že jim jde o zachování svobody zpravodajství.

Podle pátečního textu Deníku N může slovenské sesterské stanici pomoct tuzemská TV Nova. Pokud se zaměstnanci zpravodajství Markízy rozhodnou jít do tvrdé stávky, s výrobou a vysíláním zpráv pomůže sesterská česká Nova, napsal deník na základě informací od tři lidí z obou televizí. Existuje údajně několik scénářů, podle jednoho by se dokonce celé zprávy Markízy vysílaly z Novy.

Slovenský premiér Robert Fico po loňském jmenování do čela své nynější vlády označil Markízu a další tři média za nepřátelská a přestal jim odpovídat na dotazy. Do diskusního pořadu Markízy pak letos na jaře přestali chodit vládní politici.

Někteří slovenští politici tvrdili, že slovenská vláda chce v zemi ovládnout média. Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu v reakci na vývoj v Markíze napsal, že v televizi se vede střet o zachování principů kritické a svobodné žurnalistiky. V otevřeném dopise proto vyzval majitelku PPF Renátu Kellnerovou a výkonného ředitele skupiny Jiřího Šmejce, aby zajistili zachování prostoru pro svobodnou žurnalistiku. Skupina PPF na Slovensku podniká nebo má zakázky nejen v sektoru televizního vysílání, ale také například v oblasti telekomunikačních služeb a výběru mýtného.

-čtk-, -mav-

Markíza přerušuje po kritice moderátora politický pořad Na tělo

pondělí 27. května 2024