Y’distri: Avatar nám umožňuje tvořit video flexibilněji

čtvrtek, 6. června 2024, 06:40 Marketing, Reklama MediaGuru

Y’distri, firma zaměřující se na optimalizaci přesunu skladových zásob mezi pobočkami, se rozhodla v komunikaci vsadit na avatara svého CEO. Proč a jakým způsobem, přibližuje její marketingový ředitel Bohdan Fedor.

Bohdan Fedor, marketingový ředitel společnosti Y'distri, foto: Y'distri

Bohdan Fedor, marketingový ředitel společnosti Y'distri, foto: Y'distri

Společnost Y’distri, jež se zaměřuje na optimalizaci přesunu neprodaných skladových zásob mezi jednotlivými pobočkami, nedávno prošla rebrandingem. Změna loga, vizuálního stylu i positioningu jí přinesla mnohonásobně více návštěv i leadů. Nyní v komunikaci spoléhá například na avatara svého CEO, kterého využívá v reprezentačních videích.

Před rebrandingem pracovala firma Y’distri, jejíž název se odvozuje od anglického Why distribution? (Proč distribuce?), jen s jednoduchým webem a logem, které však mělo několik problémů. „Jedním z problémům byl kontrast mezi písmenem Y a zbytkem, lidé to neuměli dobře přečíst a Y v logu zanikalo. Proto jsme nové logo chtěli udělat distinktivněji. Do loga jsme přidali apostrof, upravili font a také barevnost – od bledé žluté a šedé jsme se posunuli k sytě oranžové a hnědočerné,“ popisuje marketingový ředitel Y’distri Bohdan Fedor. 

Apostrof se stal symbolem celé značky a začal se propisovat i do dalších slov, jako je Y’solution, Y’content či Y’team. Nyní prostupuje celou komunikací – dostává se  do oslovení „Hello Y’friends“, na sociální sítě i do dalšího obsahu. „Cílem bylo, aby se naše logo stalo profesionálnější a aby bylo jasnější, jak se náš název vyslovuje,“ podotýká Fedor.

Změna loga společnosti Y'distri

Změna loga společnosti Y'distri

Kromě loga a vizuální identity však Y’distri změnilo i positioning. „Zpočátku jsme komunikovali jen špičku ledovce, říkali jsme o sobě, že přesouváme mrtvé zásoby retailerů, ale tento narativ byl jen těžko srozumitelný. Z tohoto důvodu jsme se propozičně posunuli k řešení pro retailery, které dokáže pomoci s problémem málo prodávaných či neprodávaných položek na skladě,“ vysvětluje Bohdan Fedor s tím, že díky tomu začali lidé nabídku Y’distri mnohem lépe chápat.

V neposlední řadě se Y’distri začalo zaměřovat na jinou cílovou skupinu. Dříve se snažilo oslovovat supply chain manažery, nyní spíše obchodní či finanční ředitele. „Naše řešení totiž firmám uvolňuje kapitál, které mají vázané v zásobách,“ přibližuje Fedor.

V komunikaci tak Y’distri dbá na to, aby si lidé dokázali z jednoduché věty představit, co dělá. „Jedním z narativů, které při naší prezentaci používáme, je, že jsme jediné řešení, které dokáže prodat neprodejné položky za plnou cenu,“ dodává Fedor.

Z komunikačních kanálů využívá jednak osobní kontakty, databázi, generování leadů z webové stránky, které sbírá především díky case studies a e-bookům, a oslovování lidí na přímo, což má na starosti obchodní tým. „Obchodníkům ale velmi pomáhá, když firmy už Y’distri znají,“ říká Fedor. Proto značka pracuje se svými FAQ, jež jsou propojeny na SEO optimalizaci, vytváří one-pagery svých referencí, rozesílá newslettery, natáčí videa, komunikuje na LinkedInu a brzy přidá i Twitter. „Věnujeme se performance marketingu, ale také tvorbě obsahu. Díky tomu nám měsíční návštěvnost našeho webu, jež se původně pohybovala v řádu stovek návštěvníků měsíčně, vyrostla na nižší desítky tisíc,“ líčí Bohdan Fedor.

V rámci videoobsahu se Y’distri pustilo do experimentu s avatarem své CEO Rolanda Džogana, kterého ho chce využívat k základnímu vysvětlování produktů například na veletrzích. Vytvořilo ho ve spolupráci s Fameplay. Natáčení trvalo necelé dvě hodiny, kdy Džogan nejdříve mluvil na kameru a následně namlouval hlasy. Poté již Fameplay.tv naučila říkat avatara to, co je potřeba. „Nyní když potřebujeme vyrobit video, které vysvětluje náš produkt, stačí poslat jen skript a ve Fameplay nám vygenerují potřebné video na zeleném pozadí v různých jazycích – v čínštině, turečtině, němčině nebo francouzštině. V Y’distri si už sami pohrajeme s postprodukcí, dodáme vlastní grafiku a máme hotovo,“ popisuje Bohdan Fedor a dodává, že díky tomu předprodukční proces zkrátili na naprosté minimum a náklady na výrobu se navíc budou snižovat s každým dalším videem.

Ve vlastním studiu si Y’distri vyrábí ještě krátká videa na výšku, v nichž se nebojí polarizujících témat. „Na prostoru 60 sekund v nich chceme challengeovat retail, protože si myslíme, že retailové řetězce nefungují tak dobře, jak by měly. Mají problémy se zásobováním. Zejména na Západě je časté, že jsou obrovské regály plné jednoho výrobku, kterého se obchodník chce zbavit, zatímco zákazník hledá něco jiného, což se negativně odráží v zákaznické zkušenosti. A také se chceme zabývat tím, nakolik jsou retaileři připraveni implementovat do svého ekosystému technologické novinky ze start-upů,“ vyjmenovává jednotlivá témata Fedor.

Ve své obchodní strategii se Y’distri nyní soustředí na západní trhy a Severní Ameriku. V Kanadě a USA má již vlastní obchodní tým a pro lepší komunikaci si najalo tamní PR agenturu. „Sice již máme dobré mediální výstupy na českém a slovenském trhu, ale to na Západě nestačí. Musíme mít historii v tamních médiích,“ osvětluje Fedor a dodává: „V květnu jsme začali publikovat v USA vlastní PR zprávy. Zajímavé je, že tam jsou agentury zvyklé pracovat na performance, tedy jsou schopny garantovat počet výstupů v áčkových médiích,“ dodává.

Během léta pak chce Y’distri ještě spustit v angličtině podcastovou sérii. Již nyní využívá audio, které platforma HubSpot vytváří automaticky na základě sepsaných textů, nicméně v podcastech by značka chtěla nahrávat rozhovory se svými lidmi.

Y’distri založili v roce 2018 Roland Džogan a Lukáš Eštvanc s cílem pomáhat retailerům řešit jejich mrtvé zásoby. Nyní působí na 11 trzích, v portfoliu má více než 60 klientů. Je členem start-upového programu Pegasus od Microsoftu, spolupracuje také se SAPem.

-stk-