Boj o televizní obsah. Čím si operátoři vážou zákazníky?

čtvrtek, 27. června 2024, 06:50 TV Lukáš Polák

Dávno jsou pryč doby, kdy v placené televizi stačilo nabízet zákazníkům pár desítek kanálů, ze kterých si mohli vybrat podle svých preferencí. Operátoři se budoucím i stávajícím zákazníkům snaží zalíbit exkluzivitou.

KVIFF.TV Channel láká i na tituly z nabídky online služby KVIFF.TV včetně českého scifi hitu Bod obnovy. Foto: Bioscop

KVIFF.TV Channel láká i na tituly z nabídky online služby KVIFF.TV včetně českého scifi hitu Bod obnovy. Foto: Bioscop

Zdá se, že cesta exkluzivního obsahu je záležitostí zejména posledních měsíců, ale její začátek sahá mnohem dál – do doby před téměř deseti lety. Vše začal operátor O2 Czech Republic, který se rozhodl nakopnout svou placenou televizi O2 TV a předplatitelům nabídl od 15. srpna 2015 první exkluzivní kanál O2 Sport, později známý jako O2 TV Sport. Ten v následujících letech doplnily O2 TV Fotbal a nakonec i O2 TV Tenis. Poslední z nich na konci loňského roku ukončil vysílání, aby dal vzniknout novému projektu Premier Sport 3, který se nakonec objevil i mimo tuto TV službu.

Operátor přišel před devíti lety s něčím, co znamenalo revoluci v nabídce placeného televizního obsahu, a co později následovali i další nejvýznamnější hráči na trhu, ať už šlo o Skylink, Vodafone nebo T-Mobile. O2 je na trhu dlouhodobě vnímána jako hráč číslo 1 na poli sportovního obsahu. Konkurence proto musela najít i další cesty. V případě Magenty (T-Mobile) to byly například filmové kanály označené jako Kino nebo knihovna titulů BBC First, která předznamenala příchod stejnojmenného lineárního programu. Ten nakonec nabídla i samotná O2 Czech Republic.

Další Nova Sporty a příchod Canal+ Sport

V posledních letech, ale zejména měsících, jsme byli na poli placené televize svědky zahájení vysílání rekordního počtu sportovních kanálů. Pokud bychom šli více do minulosti, nálož nových sportovních programů zahájila před dvěma lety mediální skupina Nova spuštěním programů Nova Sport 3 a Nova Sport 4. Zahanbit se však nenechal ani Skylink, který naplno začal těžit ze spojení se svou francouzskou matkou Canal+. Jeho zákazníci přivítali Canal+ Sport, který se sice částečně objevil i u dalších operátorů, Canal+ Sport 2 a Canal+ Sport 3 si ovšem rozhodl udržet exkluzivně.

Koncem loňského roku spustila organizace Oktagon MMA ve spolupráci s operátory Premier Sport 4 následovaný zanedlouho Premier Sportem 3 zaměřeným tentokrát na mužskou ATP. Další sportovní bombou pak byl příchod pátého a šestého kanálu Nova Sport – jedním se závody formule 1, druhým s Moto GP. Nešlo sice o exkluzivitu v pravém slova smyslu, Nova si však nechala za nabytá sportovní práva náležité zaplatit. Po několika měsících proto není nijak překvapivé, že tyto stanice mají v nabídce pouze největší hráči na trhu a ti malí se k nim kvůli vysoké ceně nedostanou.

Vodafone TV a karlovarský festival 

Nejčerstvějším příkladem exkluzivity obsahu je i KVIFF.TV Channel, který spustil ve středu 26. června pořadatel Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se společností Vodafone. K dispozici je prozatím pouze v internetové televizi, na přelomu června a července má ale zamířit do klasické kabelové nabídky. Vodafone avizoval filmový kanál doplněný o reportáže a další formáty natočené právě v rámci největší české filmové události roku, která letos proběhne od 28. června do 6. července. Vodafone spustil Kviff.TV Channel krátce poté, co umožnil zákazníkům jako první operátor v rámci svého nového tarifu přístup do videotéky Prima+.

Účel programu se zdá na první pohled jasný. Kromě toho, že nabídne filmy, které se v minulosti objevily v rámci Mezinárodního filmového festivalu, jde také o promo kanál na samotnou online platformu Kviff.TV. K vidění zde byla proto opravdu vydatná dávka upoutávek na filmy, které si je tu možné přehrát. Z českých snímků můžeme jmenovat Bod obnovy, Bratři, Její tělo nebo #annaismissing; z mezinárodní produkce pak Dokonalé dny, Zóna zájmu, Zásah štěstím nebo White Plastic Sky. V první den vysílání se stanice potýkala s porodními bolestmi v podobě nesedícího elektronického programového průvodce (EPG). Pro příklad, francouzská komedie Dokud nás smrt nerozdělí – vůbec první film Kviff.TV Channel – začal zpětným zhlédnutím místo plánovaných 12:59, až přesně o hodinu později. Tím se posunulo i vysílání dalších titulů.

Sweet.tv: Speciální filmové kanály

Přibližně dva roky po vstupu na český trh přišla se zajímavou novinkou, jak se odlišit od své konkurence, internetová služba Sweet.tv – online platforma, od které toho zákazníci příliš neočekávali a hlavním benefitem měla být zejména nižší cena. Ještě levněji je možné službu sehnat aktuálně v promo akci například na Slevomatu. V diskusních fórech i na oficiálním facebookovém profilu služby se ovšem často objevovaly informace o výpadcích, problémech při sledování programů a špatné technické podpoře. Zákaznickou bází se nemůže služba s velkými hráči rovnat.

V uplynulých týdnech se na programové pozici číslo 5 objevila speciální předvolba Akční zóna HD, kterou v posledních dnech postupně doplnily čtyři další – Rodinná zábava HD, Skutečné drama HD, Vesmír komedií HD a Čas na thriller HD. Sweet.tv na každou z nich nasadila žánrově laděné snímky, které připomínají klasický televizní program, v praxi jde ale o přehrávání filmů z úložiště, takže tento model nevyžaduje licenci. Tyto „TV kanály“ ani nejsou označeny staničními logy, obsahují však EPG. Největším překvapením je to, že je lze sledovat i bez předplatného – stačí  nainstalovat tuto aplikaci. Operátor pro ně vytvořil i speciální kategorii „TV zdarma“.