ČT nasadí na léto francouzskou tvorbu i české seriály

úterý, 4. června 2024, 10:40 TV MediaGuru

Česká televize propojí v letním programu vysílání olympijských her v Paříži s francouzskou kinematografií, seriálovou tvorbou i dokumenty o Francii. Představuje tím nový koncept letního vysílání.

Tisková konference ČT k letnímu vysílání ve Francouzském institutu, zdroj: MediaGuru.cz

Tisková konference ČT k letnímu vysílání ve Francouzském institutu, zdroj: MediaGuru.cz

Letošní letní vysílání na České televizi se od 24. června ponese ve francouzském stylu. Tvořit ho bude francouzská filmová tvorba, přenosy z LOH v Paříži a k nim se přidají i české seriály včetně Chalupářů. Letní programové schéma představila Česká televize na úterní tiskové konferenci ve Francouzském institutu v Praze. 

Na koncept „francouzského léta" láká ČT kampaní „Bonjour léto", kterou provází hlas herečky Chantal Poullain.

„Česká televize přichází s novinkou v letním programu. Bonjour léto nabídne úplně něco jiného, než na co byli diváci dosud zvyklí," představil schéma generální ředitel ČT Jan Souček

Do vysílání ČT v létě tak zamíří premiérové seriály Komisařka Florence, Bardotová a Angličanka. Českou tvorbu zastoupí seriály Most, Neviditelní, Svět pod hlavou a také filmové pohádky. Tradiční letní seriál ČT Chalupáři se pak na obrazovkách objeví od 16. června.

Stanice ČT2 nabídne dokumenty věnované Francii. Úterní a středeční večery budou zcela vyhrazeny pro francouzské filmy (s herci Louis de Funès, Jean Marais, Pierre Richard) a dokumenty o Paříži, pamětihodnostech, jídle i cestování. Nabídne také deset dokumentů o osobnostech francouzské historie. 

Bardotová, zdroj: Česká televize

Bardotová, zdroj: Česká televize

Byl jednou jeden život. zdroj: Česká televize

Byl jednou jeden život. zdroj: Česká televize

Francouzské vysílání se promítne také do programu stanice ČT art. Přinese šestidílný cyklus o zámku ve Versailles a v den francouzského státního svátku i Koncert z Paříže z míst Eiffelovy věže. V průběhu léta uvidí diváci na kulturním kanálu také každé úterý muzikály, středy budou patřit řadě představení Cirque du Soleil, čtvrtky filmovým Životům slavných a neděle operetám.

Rovněž  dětský kanál ČT:D zařadí do vysílání francouzské pořady jako Idefix a smečka Nepoddajných nebo Byl jednou jeden život

Vrcholem letního vysílání budou přenosy z Letních olympijských her v Paříži. „Naší ambicí je pokrýt veškeré závody a zápasy, v nichž se představí čeští olympionici," uvedl výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský. ČT sport celkově z LOH přinese více než 320 hodin přímých přenosů. Díky výjimce, kterou si ČT vyjednala, nabídne souběžné souboje o medaile také na svém digitálním kanále ČT sport Plus. Letní vysílání na sportovním kanále obstarají také přenosy z fotbalového mistrovství v kopané Euro 2024.

Po celé léto pak bude na hlavní stránce internetového iVysílání dostupný výběr francouzských filmů a seriálů.

-mav-