Čtvrtina Skandinávie se dopouští televizního pirátství

sobota, 8. června 2024, 07:30 TV MediaGuru

Optimistické zprávy o stále rostoucích počtech nových předplatitelů v tuzemsku budou zřejmě značně kreslené, domnívá se Erika

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Televizní pirátství se nevyhýbá ani bohatším, nebo řekněme vyspělejším zemím. S překvapivým průzkumem přišla švédská společnost Mediavision. Ten přináší poměrně nelichotivá data, že čtvrtina respondentů severských zemí se dopouští televizního pirátství. V průzkumu se 25 % dotázaných ve věku 15 až 74 let přiznala, že během posledního měsíce alespoň jednou si stáhla nebo nelegálně streamovala nějaký film, seriál nebo živé vysílání sportu. V konkrétních číslech to znamená, že pirátství se dopustilo během jednoho měsíce pět milionů uživatelů.

Průzkum zároveň uvádí, že se meziročně zvýšil o 16 procent počet domácností, které využívají nelegálních TV služeb. Jedná se celkem o 1,3 milionu domácností, které si „platí“ za přístup ke stovkám televizních služeb a streamovacích platforem.

„Pirátství je v severských zemích problém. Za jeho růstem stojí finanční tlak na domácnosti kombinovaný s plošně zvyšujícími cenami za legální alternativy,“ komentovala výsledky Natalia Borelius z Mediavision.

Co tato zpráva znamená pro Česko? Dá se říci, že často publikované optimistické zprávy o stále rostoucích počtech nových předplatitelů v tuzemsku budou zřejmě značně kreslené. Naopak těch, co mají ilegální přístup k těmto službám, bude nejspíš daleko větší počet. Však náš loňský průzkum odhalil, že 60 % uživatelů streamovacích služeb svá hesla sdílí s kolegy z práce a kamarády.

Autorka textu: Erika Luzsicza, Axocom