Do čela marketingu Knihobotu přichází David Novák

úterý, 11. června 2024, 10:05 Aktuality, Marketing, Lidé MediaGuru

Novým CMO Knihobotu se stává David Novák. Povede marketing firmy napříč trhy, chce stvořit sebevědomou zahraniční značku. 

David Novák, zdroj: Knihobot

David Novák, zdroj: Knihobot

Do čela marketingu knižního second-handu Knihobot nastupuje David Novák. Řídit bude marketing napříč trhy. Speciálně se chce zaměřit na posílení a etablování značky v Německu tak, aby se i přes nenápadnou kategorii knih z druhé ruky stala silným knižním hráčem. 

David Novák přichází do Knihobotu po otcovské dovolené, během které působil jako expert na firemní kulturu a inovace. Spolupracoval například s inovačním studiem Pábení, které pomáhá organizacím hledat cestu k udržitelné budoucnosti. Má za sebou více než 13leté působení ve Vodafonu, kde měl na starost tvorbu a řízení marketingové strategie segmentu spotřebitelů, nákup a distribuci mobilních telefonů a následně pak digitální transformaci společnosti. 

„Knihobot každý den ukazuje, že najít a vyřešit opravdový uživatelský problém je recept na úspěch v každé kategorii. V Německu chci za dva roky dosáhnout toho, co v Česku trvalo roky tři. Máme fungující byznys model, skvělý tým a není nic lepšího než společně bojovat za to, aby mohlo víc lidí přečíst víc knížek,“ říká David Novák

Knihobot chce být i v Německu sebevědomou značkou, k tomu ale podle Nováka nestačí kopírovat úspěšné strategie z Česka. Firma se nyní soustředí na hluboké porozumění místnímu trhu, jeho zákonitostí, a především na poznání místních čtenářů. „Každý týden mluvíme s německými zákazníky, kteří jsou u nás poprvé, a zjišťujeme, jak objevili naši službu a jaká je jejich zkušenost. Výstupy sdílíme se všemi zaměstnanci Knihobotu a společně vymýšlíme, jak tomu přizpůsobit naši strategii na úrovni produktu i marketingu,“ přibližuje nejbližší plány David Novák.

V budoucnu se chce Knihobot v Německu stát značkou, kterou si vybaví každý, když se řekne knihy z druhé ruky, a která bude mít silnou komunitu i renomé pro partnerství a spolupráce nejen v oblasti kultury. Své pevné místo chce získat i na poli re-commerce, kde v zahraničí dominují především marketplaces. 

-stk-