Euro 2024 nabídne několik technologických TV novinek

čtvrtek, 13. června 2024, 07:05 TV Lukáš Polák

Následující měsíc bude patřit opět sportovním fanouškům. Od 14. června do 14. července se koná v sousedním Německu fotbalové mistrovství Evropy. A s ním přicházejí i technologické inovace.

Oficiální foto německé ARD k digitální nabídce pro UEFA Euro 2024, zdroj: WDR/Adobe

Oficiální foto německé ARD k digitální nabídce pro UEFA Euro 2024, zdroj: WDR/Adobe

Technologičtí nadšenci se v uplynulých letech domnívali, že německé televize ARD nebo ZDF využijí nadcházející fotbalový šampionát k nabídce přenosů v nejvyšší obrazové kvalitě. Není tomu tak. Jak začátkem letošního roku (opět) potvrdil portál 4Kfilme, žádné z tamních veřejnoprávních médií (včetně kulturního kanálu Arte) nechystá do roku 2028 lineární vysílání v Ultra HD rozlišení. Vysílatelé tak pokračují v trendu, kterým je poskytnout divákům vybraný obsah prostřednictvím vlastních VOD knihoven.

Prakticky do všech zahraničních, technologicky orientovaných médií, se už loni a znovu i letos dostala informace, že Euro 2024 v nativním UHD formátu vyráběno nebude. Někteří evropští vysílatelé sice 4K rozlišení nabídnout chtějí, ale půjde o tzv. upscale, tedy přepočet do vyšší obrazové kvality. Má to být příklad britské BBC nebo italské Rai (ta si plánuje v UHD vyrobit některý vlastní kontent). Jak potvrzuje Trusted Reviews, šampionát sice bude odvysílaný s vysokým dynamickým rozsahem HDR, ale s rozlišením „pouze" 1080p, tedy Full HD.

Test 5G Broadcast v několika městech

České Radiokomunikace testují na českém trhu standard 5G Broadcast. V sousedním Německu experimentální vysílání probíhá také a novým impulsem pro jeho rozšíření bude nadcházející šampionát. Do další fáze testů se zapojí z veřejnoprávních médii kanály z rodiny ARD – konkrétně televize BR (Bavorsko), NDR (severní Německo), RBB (Berlín a Braniborsko) a SWR (Bádensko-Württembersko, Porýní-Falc). Pokryta budou města Berlín, Hamburk, Mnichov, Stuttgart a Halle.

5G Broadcast je nový globální standard, se kterým lze přijímat živé přenosy přímo na chytrých mobilních telefonech nebo tabletech, aniž by docházelo k individuální spotřebě dat. Tato technologie eliminuje možnost rušení příjmu v důsledku příliš velkého počtu současně pracujících uživatelů. Test, který technologicky zastřešuje operátor Media Broadcast, má přinést poznatky, které budou později začleněny do rozhodování o možném zavedení technologie v rámci veřejnoprávní televize a rozhlasu ARD. Jedná se o první společný test 5G Broadcast pod hlavičkou více vysílatelů.

Sportovní režim v internetové televizi

Jedním z trendů a novinek letošního fotbalového šampionátu, se kterým přichází v rámci internetové televize operátor Waipu.tv, má být tzv. Sportovní režim. Laicky řečeno, jde o vysokorychlostní technologii, která má radikálně snížit zpoždění přenosu signálu. S touto novinkou přišel v Česku při letošním hokejovém šampionátu operátor T-Mobile (shodou okolností člen skupiny Deutsche Telekom), který ji schoval pod speciální programovou pozici ČT Sport Extra. Někteří zákazníci si přitom původně mysleli, že jde o přenosy ČT Sport plus známé z archivu iVysílání.

Služba Waipu.tv ale tuhle technickou vychytávku nechce nabídnout každému. Zákazníkům ji nabízí jako jednu z výhod, pokud si pořídí její miniaturní přijímač Waipu.tv 4K Stick. „Díky vlastnímu vývoji vysokorychlostního streamování mohou uživatelé našich Waipu.tv 4K Stick zažít zápasy mistrovství Evropy ve fotbale 2024 téměř v reálném čase,“ uvedl Markus Härtenstein, člen představenstva Exaring AG, provozovatele Waipu.tv. Služba je zajímavá i z českého pohledu. Za cenu přibližně 340 korun/měsíc získá divák přístup k více než 250 programům v HD rozlišení, exkluzivnímu obsahu i vlastní knihovně Waiputhek s přibližně 30 tisíci položkami.

Replay zvýrazní Rakušanům klíčové momenty

O tom, že zvláště v placené internetové televizi se lze stále posouvat, svědčí technická novinka „Zvýraznění s funkcí Replay“. Její nasazení oznámil právě na fotbalové Euro 2024 ve druhé polovině května provozovatel rakouské služby simpliTV. Platforma funguje ve třech modelech – k dispozici je na satelitu Astra, přes klasickou anténu nebo ve formě aplikace. Právě poslední varianta nabízí doplňkové funkce včetně zpětného zhlédnutí. Funkce zvýraznění má pak usnadnit najít uživatelům klíčové momenty kteréhokoliv odvysílaného zápasu.

Důležité události, jako jsou góly, žluté a červené karty, příležitosti ke skórování a další zlomové okamžiky, jsou označeny různými symboly. To znamená, že divák může přejít přímo do požadovaných scén, aniž by museli prohledávat celou hru. V sousedním Rakousku budou všechny zápasy ME ve fotbale vysílat veřejnoprávní ORF1 a privátní Servus TV. Novinka Replay Service doplňuje už fungující funkce sedmidenního archivu nebo online videorekordéru, které jsou standardním vybavením všech operátorů také v České republice.

Poláci otestují více jazykových stop díky Dolby AC-4

Ani naši severní sousedé nechtějí v souvislosti s fotbalovým Eurem zůstat pozadu a přichystali si technologickou novinku pro diváky v pozemním vysílání, kterou umožní dostatečný prostor v rámci celoplošného vysílání DVB-T2. Vedení Polské televize sice upustilo od původního plánu spuštění bezplatného příležitostného kanálu TVP 4K (v minulosti již několikrát vysílal), na stanicích TVP1 a TVP2, aktivuje ale technologii Dolby AC-4 5.1 s možností personalizace zvuku. Tu bude divák měnit pomocí dálkového ovladače.

Co tedy na sportovní fanoušky v Polsku čeká? Diváci budou mít možnost vybrat si na svých televizorech s podporou formátu AC-4 audio, které vytváří dojem přítomnosti na stadionu – bez zvuku komentátora, komentáře TVP nebo naopak původního komentáře v angličtině. V případě těchto jazykových stop navíc bude možné upravit hlasitost komentátora vzhledem ke zvuku ze stadionu. Tuto novinku si budou moci vyzkoušet přímo i čeští diváci, kteří se nacházejí v dosahu signálu polských DVB-T2 vysílačů. Základní zvuk vysílaný ve stereo formátu se nemění.