Hanscraft: Evropu jsme dobyli, teď bychom rádi uspěli i doma

úterý, 16. července 2024, 11:25 Marketing Kateřina Straková

Naší cílovou skupinou nejsou lidé, kteří chtějí nejlevnější produkt z řetězce, to neodpovídá naší firemní filozofii, říká majitel firmy Hanscraft Jan Voříšek.

Jan Voříšek, majitel firmy Hanscraft, zdroj: Hanscraft

Jan Voříšek, majitel firmy Hanscraft, zdroj: Hanscraft

Česká společnost Hanscraft prorazila na západních trzích se svou nabídkou vířivek a saun. Nyní chce uspět i doma. „I do České republiky přichází trend ze Západu, a to je větší zaměření na vlastní zdraví. K němu vířivé vany, ale i sauny, jež máme v našem portfoliu, prokazatelně patří,“ popisuje Jan Voříšek, majitel firmy, s tím, že wellness produkty jsou již v západních zemích delší dobu součástí trendu dlouhověkosti.

Značka přitom necílí na lidi, kteří chtějí nejlevnější produkt z řetězce. „Chceme nabídnout kvalitní produkty s dlouhou životností, které našim klientům budou dělat radost i po několik generací,“ přibližuje Voříšek. Ve své marketingové strategii se Hanscraft zaměřuje na veletrhy, ale také sociální sítě a PR. „Do budoucna bychom ale rádi nastavili také dlouhodobé spolupráce s influencery a ještě více se věnovali dalším nástrojům jako jsou PPC reklamy ve vyhledávačích. K tomu budujeme zcela nové webové stránky, které budou náš koncept podporovat,“ dodává.

Nyní má v plánu nejen oslovování tuzemských zákazníků, ale chystá se i expandovat do USA. „Američané jsou zvyklí jednat přímo, proto je důležité dostat se blíž k zákazníkovi. Vířivé vany jsou si v USA hodně podobné, design tam výrobci tolik neřeší. My tam ale s designovým produktem jdeme, protože máme indicie, že právě takový produkt na trhu v USA chybí,“ je přesvědčen Jan Voříšek.

Více o úspěších české značky na Západě, jejích plánech i expanzi se dočtete v našem rozhovoru.

Hanscraft se zaměřuje na výrobu vířivých van a saun. Na jakých hodnotách stavíte vaši značku?

Naše značka staví na pěti klíčových hodnotách: kvalita, bezpečnost, design, inovace a ekologie. Poskytujeme nadstandardní kvalitu našich produktů, což potvrzuje minimální počet reklamací a 10letá záruka na skořepinový skelet. Naše vany splňují certifikaci TÜV, což je garance vysokých standardů, které v současnosti splňují jen dvě továrny v celé Evropě. Produkty vyrábíme tak, aby splnily kvalitativní kritéria nejnáročnějších evropských zákazníků. Prémiové řady vznikají pod taktovkou architekta Ondřeje Kamenického. Co se týče technologického pokroku, naše výroba jako jedna z mála používá ekologické materiály (bez standardně používaného sklolaminátu) a zbytky z výroby umíme pomocí speciálního stroje recyklovat.

Jaký je o Vaše produkty nyní na českém trhu zájem? Proměnila se poptávka během covidu?

Naše společnost se od začátku věnovala především západním trhům. Prověřily nás ti nejnáročnější zákazníci z Německa, Francie a Skandinávie. Tam všude je Hanscraft dnes již ověřenou značkou. Tedy, Evropu jsme dobyli a teď bychom rádi uspěli i doma.

Poptávka po našich produktech byla během covidových let tak velká, že jsme ji nezvládali uspokojit a produkce rostla o násobky ročně. Mohli jsme si zakázky vybírat a věnovat se jen těm, které pro nás byli nejlukrativnější, anebo nás nejvíc posouvali. Proto jsme se také nelimitovali pouze českým či slovenským trhem.

Jak vaše prodeje ovlivnila současná ekonomická situace? Změnilo se nějakým způsobem chování vašich zákazníků?

Po skončení covidu a začátku války na Ukrajině došlo k částečnému poklesu poptávky, protože lidé začali více cestovat a méně se věnovali rozvoji svého vlastního bydlení.

Důvodem k obavám byl také růst cen elektřiny. Na to jsme jako výrobci zareagovali podle jedné ze svých hodnot, a to jsou inovace. Každá naše vířivá vana má extra silnou vrstvu izolačního materiálu na skořepině, k vířivé vaně také přidáváme zdarma velmi kvalitní termokryt a zákazníkům doporučujeme vhodné tepelné čerpadlo, které energetické nároky sníží až o 40 procent.

Zároveň ale do České republiky přichází trend ze Západu, a to je větší zaměření na vlastní zdraví. K němu vířivé vany, ale i sauny, jež máme v našem portfoliu, prokazatelně patří, a proto v tomto segmentu vidíme velkou budoucnost.

Wellness produkty jsou součástí trendu Longevity, ve kterém jde o snahu co nejvíc si prodloužit aktivní a zdravou část života.

Jan Voříšek

Který z vašich produktů je mezi českými spotřebiteli nejoblíbenější?

Jednoznačně je to celá řada vířivých van OKA design od našeho dvorního designéra Ondřeje Kamenického. V těchto produktech se potkává neotřelý design, který využívá ostré hrany, s účelností a komfortem. Jde o výrobky, které jsou v oblasti vířivých van velmi originální, a přitom jsou ve stejné cenové hladině jako standardní vany.

V jakých zemích máte nejvyšší odběr vašich produktů? A čím si to vysvětlujete?

Jsou to vyspělé západní země, tedy Německo, Francie, Norsko a další. Obecně jsou to trhy, kde je již delší dobu na vzestupu péče o fyzické a psychické zdraví. Vířivá vana vám opravdu pomůže zrelaxovat se po náročném dni, tréninku a udržet fit vaše záda, klouby i pleť. Lidé ve vyspělejších ekonomikách si to již uvědomují a wellness produkty jsou součástí trendu Longevity, ve kterém jde o snahu co nejvíc si prodloužit aktivní a zdravou část života.

Kdo je vaší primární cílovou skupinou?

Vyrábíme prémiové produkty za standardní ceny, a proto jsou naší cílovou skupinou rodiny ze střední a vyšší střední třídy. Naše vlajková loď Diamond ovšem uspokojí i tu nejnáročnější klientelu a v této oblasti jsme ještě zdaleka neřekli poslední slovo.

Naší cílovou skupinou nejsou lidé, kteří chtějí nejlevnější produkt z řetězce, to neodpovídá naší firemní filozofii. Chceme nabídnout kvalitní produkty s dlouhou životností, které našim klientům budou dělat radost i po několik generací.

Jakým způsobem ji oslovujete? Na co kladete v komunikaci důraz?

Každoročně představujeme naše produkty na lokálních i zahraničních veletrzích. Vždy se účastníme těch největších výstav v Lyonu a Barceloně. Navštěvujeme ale i ty více lokální jako jsou například Interbad ve Stutgartu, Aquanale v Kolíně nad Rýnem, Spatex v UK a další.

Za vířivky OKA1 a Diamond jsme získali ocenění Grand Prix za design, což nám pomohlo se na trhu zviditelnit, podobně jako zisk certifikátů nejvyšší kvality. Obecně ale sázíme na naše firemní hodnoty a komunikaci brandu jako rodinné firmy.

Rozhodující je kvalita, svého partnera zklamete jen jednou a často už další šanci nedostanete.

Jan Voříšek

Jaké komunikační kanály v marketingové podpoře značky využíváte?

Momentálně se věnujeme rozvoji našich sociálních sítí a sjednocení komunikace a vizibilitu skrze Public Relations. Do budoucna bychom ale rádi nastavili také dlouhodobé spolupráce s influencery a ještě více se věnovali dalším nástrojům, jako jsou PPC reklamy ve vyhledávačích. K tomu budujeme zcela nové webové stránky, které budou náš koncept podporovat.

Jak se liší komunikace na tuzemském trhu a v zahraničí?

Jako vždy by se dalo říct, že na západních trzích je zákazníka těžší zaujmout, protože je na nich větší konkurence a o spotřebitele se musí více bojovat. Rozhodující je kvalita, svého partnera zklamete jen jednou a často už další šanci nedostanete. My jsme udělali zásadní krok, když jsme se s naší vlajkovou lodí, vířivou vanou Diamond s ostrými hranami, dokázali prosadit díky unikátnímu vzhledu a kvalitě. V zahraničí se nám daří více než ostatním českým firmám a potvrzují to i naši největší klienti, mezi které patří firmy Armstark z Rakouska, Spaxo z Norska či Poolstar z Francie.

Kromě Evropy se snažíte se svou značkou uspět i v USA. Na co se za oceánem budete soustředit? V čem je americký zákazník jiný od toho tuzemského?

Američané jsou zvyklí jednat přímo, proto je důležité dostat se blíž k zákazníkovi. Vířivé vany jsou si v USA hodně podobné, design tam výrobci tolik neřeší. My tam ale s designovým produktem jdeme, protože máme indicie, že právě takový produkt na trhu v USA chybí. Úplně stejně v USA uspělo se svým designem BMW, Audi či Porsche. V tomto jsme jako Evropané jednoznačně kreativnější.

Vizi o expanzi do USA podpořilo i moje studium na Harvardu, které jsem letos v květnu dokončil. Kromě znalostí si odnáším i obrovské množství skvělých kontaktů, které při expanzi využívám.

Jaké máte se značkou další plány?

Jednoznačně dále navyšovat náš podíl na trhu vířivých van a saun po celé Evropě při zachování jejího dobrého jména. Neméně důležité je posouvat náš produkt pomocí inovací a designu. Další kapitolou je pro nás pak USA.