Jak pracují čeští operátoři s obsahem kanálu BBC First

čtvrtek, 6. června 2024, 07:10 TV Lukáš Polák

Společnost BBC Studios nabízí od června na českém trhu další značku svých lineárních placených programů. Jak prodat atraktivní obsah zákazníkům? Co se změnilo u operátora T-Mobile?

Tematická stanice přináší atraktivní pořady z dílny BBC Studios

Tematická stanice přináší atraktivní pořady z dílny BBC Studios

Společnost T-Mobile, která je provozovatelem placené služby Magenta TV, začala nabízet svým zákazníkům obsah tematického kanálu BBC First už loni koncem října. Tehdy se však nejednalo o lineární televizní stanici, ale knihovnu titulů, která se měla v průběhu času aktualizovat. Zákazníci T-Mobilu by však mohli namítnout, že stanice BBC First už však v nabídce Magenty vysílá. I když se tak elektronický programový průvodce tvářil, realita však byla jiná. 

Loňská říjnová dohoda s BBC Studios se týkala právě obsahu pro videotéku titulů BBC First, kterou T-Mobile umístil do samostatné sekce. Operátor vytvořil speciální kategorii, která obsahuje jednotlivé tituly ve formě dlaždic s náhledy a popisem. Ve chvíli, kdy je obsah nevhodný pro osoby mladší než stanovuje rodičovský zájem, takový obsah je pak skrytý. Ve chvíli, kdy ho divák zvolí, musí také zadat čtyřmístný číselný PIN kód a následně dojde k jeho zviditelnění.

Programová předvolba nebyla lineárním kanálem

Programová pozice, kterou doposud nabízel T-Mobile pod označením BBC First právě od konce října loňského roku, nebyla lineárním kanálem. Operátor pouze využil možnosti lépe svým televizním zákazníkům prodat obsah BBC Studios a VOD knihovnu umisťoval na předvolbu 25, kde pro ni vytvářel také elektronického programového průvodce (EPG). Reálně se tak skutečně tato knihovna tvářila jako lineární kanál, dokonce s logem BBC First.

Co se tedy změnilo? Tou pravděpodobně nejdůležitější změnou je titulkování pořadů, kde dříve mohl divák volit mezi titulky českými a anglickými, nově je k dispozici pouze první možnost. Grafická podoba titulků se změnila, snížilo se jejich rozlišení (z HD na SD) a už je také není možné vypnout. Zachována zůstává anglická jazyková stopa. BBC First je nadále v Magentě k dispozici na předvolbě 25 od tarifu M, v rámci uvedení na český trh však je až do 3. července nabízen tento program také klientům s tarifem Magenta TV S.

O2 TV 2.0 prodává lépe obsah od partnerů

Nedávné a hojně diskutované převedení televizních zákazníků na novou verzi O2 TV 2.0 přineslo nejen atraktivnější prostředí, ale pro operátora i možnost prodávat atraktivní obsah k dalšímu zhlédnutí – ten jeho i od partnerů. V rámci kategorie „Sledujte v O2 TV“ je umístěna stanice BBC First jako lákadlo na druhé dlaždici. Prioritu dostal tenisový Roland Garros, což zapadá do strategie televizní služby společnosti O2 Czech Republic profilovat se jako volba číslo jedna pro sportovního fanouška.

Po kliknutí na dlaždici BBC First se podle očekávání otvírá samotná knihovna titulů. Pro zákazníky O2 TV je obsah BBC Studios zabalený do atraktivnější formy – vždy sedm dlaždic po několika řádcích. Každý titul je opatřen hned v úvodním náhledu grafikou, hodnocením dle iMDB, samotným názvem a číslem epizody. Detailnější informace lze opět získat po kliknutí na jednotlivé dlaždice. BBC First je prezentovaný jako prémiový kanál, je proto škoda, že i v tomto případě je stanice v nabídce operátora k dispozici pouze ve standardním rozlišení.

BBC Prime aneb zpátky do minulosti

Značka BBC je v České republice známá v televizní oblasti zejména díky mezinárodnímu zpravodajskému kanálu BBC News, dříve BBC World News. Satelitní nadšenci si pak mohou užívat nekódovaný příjem originální produkce BBC prostřednictvím družice Astra na pozici 28,2 stupně východně. Tento způsob sledování už však vyžaduje například ve středních Čechách parabolickou anténu okolo dvou metrů, takže pro běžného konzumního diváka je de facto tato volba zapovězena. Podobně je na tom i možnost využití aplikace BBC iPlayer, která je zabezpečena geloblokací.

Není to však poprvé, kdy v Česku byla BBC se svými tematickými kanály aktivní. Vzpomenout můžeme na značku BBC Prime, pozdější BBC Entertainment, která taktéž opatřovala pořady českými titulky. Program společnosti BBC Worldwide se však do široké distribuce nedostal a byl pouze součástí nabídky služby UPC Direct (tehdy ještě na Astře 19,2) později rebrandované na freeSAT, jehož vlastníkem je dnes (stejně jako v případě Skylinku) francouzská skupina Canal+. Vysílání BBC Prime s českými titulky skončilo se závěrem března 2008.