Mádlův rozhlasový film Vlny vstoupí do kin 15. srpna

pátek, 7. června 2024, 14:10 Aktuality, Rádio MediaGuru

Filmový snímek Vlny bude mít premiéru na filmovém festivalu v Karlových Varech. Do kinodistribuce bude uveden 15. srpna.

Zdroj: Dawson

Zdroj: Dawson

Film Vlny režiséra a scenáristy Jiřího Mádla se chystá do kin 15. srpna. Tvůrci nyní představují oficiální upoutávku, která zavede diváky do Prahy 60. let do redakce Československého rozhlasu. Tamní novináři mění zaběhnutá pravidla a dostanou se kvůli tomu do přímého a nebezpečného boje s tajnými službami. Příběh je inspirovaný skutečnými osobnostmi a na scénáři pracoval režisér Mádl přes 10 let. Svůj snímek poprvé představí publiku v sekci Zvláštní uvedení na 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Na českou distribuci pak naváže i celosvětová, na festivalu v Cannes získaly Vlny mezinárodního distributora a dostanou se i k zahraničním divákům.

Drama Vlny se inspiruje skutečnými osudy členů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu. Mezi tehdejší žurnalistické ikony Jiřího Dienstbiera, Věru Šťovíčkovou či Luboše Dobrovského se dostává mladík Tomáš. Netuší však, že místní redaktoři jsou v hledáčku tajných služeb. 

Vedle Vojtěcha Vodochodského, který ztvárnil postavu Tomáše, uvidí diváci Tatianu Pauhofovou, Stanislava Majera, Vojtěcha Kotka, Mariku Šoposkou, Petra Lněničku, Matyáše Řezníčka, Petra Halíčka, Martina Hofmanna, Jacoba Erftemeijera, Jana Nedbala, Tomáše Maštalíra nebo Igora Bareše.

Trailer k filmu Vlny, zdroj: Dawson

Vlny produkuje společnost Dawson Films. Distribuci má na starosti Bontonfilm. Koproducenty jsou Český rozhlas, Česká televize, Barrandov Studio, Innogy, Wandal Production a RTVS. Film vzniká za podpory Státního fondu kinematografie, Pražského audiovizuálního nadačního fondu, Plzeňského kraje a Audiovizuálneho fondu (SK).

-mav-