PNS se loni dostala do zisku ve výši 17 mil. Kč

středa, 19. června 2024, 06:40 Aktuality, Tisk ČTK

Společnosti PNS se loni podařilo vylepšit hospodaření a z předloňské ztráty 97 mil. Kč se dostala do kladného výsledku.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

První novinová společnost (PNS) loni vykázala zisk 17 milionů korun po předchozí ztrátě 97 milionů Kč. Čistý obrat firmy vzrostl o procento na 3,28 miliardy korun. Vyplývá to z účetní závěrky, kterou schválila valná hromada společnosti. Akcionáři zároveň rozhodli, že čistý zisk bude zaúčtovaný do položky nerozděleného zisku z minulých let.

Hospodaření společnosti podle zprávy představenstva ve výroční zprávě negativně ovlivnila vysoká inflace, klesající koupěschopnost obyvatel i fakt, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v polovině minulého roku zamítl transakci s Českou poštou, která chtěla PNS převzít, což mělo za následek zhoršení vztahů s tímto státním podnikem. PNS proto musela přijmout úsporná opatření a například na neadresnou distribuci začala využívat externího dodavatele.

PNS také loni zahájila vstup do společnosti MailFinish, která poskytuje služby balení, zpracování zásilek pro předplatné a přepravu či doručování zejména pro mediální domy a polygrafický průmysl. Ve společnosti, která byla založena 1. ledna letošního roku, bude mít PNS 50 procent a firma Emma Capital 45 procent. Zbylých pět procent zůstane zakladateli firmy MailStep Janu Rozlivkovi.

Pro letošek PNS plánuje udržení logistické i distribuční sítě ve stávající kvalitě a dokončení akvizice MailFinish. Zároveň si chce udržet kladný výsledek hospodaření. Skupina Emma Capital, jejímž majitelem je ředitel investiční skupiny PPF Jiří Šmejc, se koncem loňska stala v konsorciu s globálním fondem CVC Capital Partners majitelem firmy Packeta, která vlastní přepravní firmu Zásilkovna.

PNS je největším distributorem periodického tisku. Po fúzi se společnostmi PNS Grosso a Mediaservis je také významnou společností zajišťující doručování adresných a neadresných zásilek v Česku. Hlavními akcionáři PNS jsou Mafra s podílem 37,5 procenta, Vltava Labe Media s 35 procenty a Czech News Center s 27 procenty.

-čtk-