Průměrný čas TV sledovanosti byl loni v Česku vyšší než v Evropě

úterý, 4. června 2024, 13:10 Aktuality, TV MediaGuru

O šest minut překonal průměrný čas denní sledovanosti televize v Česku průměrný denní čas v evropských zemích. Srovnání zveřejnila asociace ATO.

Průměrný denní čas sledovanosti TV v Česku a v Evropě v roce 2023, 4+,, zdroj: ATO

Průměrný denní čas sledovanosti TV v Česku a v Evropě v roce 2023, 4+,, zdroj: ATO

Sledovanost televize v Česku v roce 2023 dosáhla v cílové skupině osob 4+ průměrné denní hodnoty 3 hodiny a 19 minut. Tím překonává evropský průměr, který činí 3 hodiny a 13 minut, jak je uvedeno v ročence Glance One TV Year in The World za rok 2023. Při příležitosti Dne peoplemetrů, který připadá na 2. června, to oznámila tuzemská Asociace televizních organizací (ATO).

Zvyšuje se podíl odložené sledovanosti na celkové sledovanosti TV na televizorech: v roce 2023 představoval 11 %. Celkovou sledovanost TV pořadů dále navyšuje jejich sledovanost přes internet na dalších zařízeních, což je zvlášť patrné u mladších cílových skupin, zejména u 15-24 let.

Projekt crossplatformního elektronického měření sledovanosti a konzumace obsahu (PCEM) byl pod hlavičkou ATO zahájen v roce 1997. Od roku 2002 dodává data agentura Nielsen. Jádrem zůstává reprezentativní panel měřených domácností. Velikost panelu se od roku 1997 ztrojnásobila a nyní činí 1900 domácností. Do měření realizovaného pod hlavičkou ATO je aktuálně zařazeno celkem 59 denně samostatně reportovaných televizních stanic. ATO ale také poskytuje prostor pro ověření TV sledovanosti pro nové vysílatele, zejména malé stanice ve formě jednorázových reportů z projektu PCEM.

-mav-