Second-life produkty do obchodů nejvíce lákají mladé

pátek, 7. června 2024, 10:40 Výzkum, Marketing, Retail MediaGuru

Preference zákazníků kamenných obchodů se mění, zvláště u mladých lidí, ukazuje spotřebitelský průzkum společnosti CBRE.

Ilustrační fotografie, zdroj: Unsplash

Ilustrační fotografie, zdroj: Unsplash

Spotřebitelské chování českých zákazníků se mění. Zájem mají například o second-life produkty, které dávají zboží druhý život, snaží se neplýtvat, nakupují více od lokálních producentů a také u některého sortimentu preferují ekologicky šetrné produkty, i když jsou dražší. Nákupní chování také čím dál víc ovlivňují influenceři. Vyplývá to z průzkumu realitně-poradenské společnosti CBRE, jež byl realizován na vzorku 1700 zákazníků obchodních center napříč republikou. 

Second-life produkty motivují k návštěvě obchodu

Stále více maloobchodníků nabízí k prodeji zboží, které nese nějakou přiznanou „kosmetickou vadu“ anebo má poškozené balení, a tudíž nemůže být prodáno jako nové. Další variantou jsou již použité produkty, ovšem ve stále dobrém stavu, které mohou být odkoupeny zpět. Obchodník je zkontroluje, případně servisuje a následně nabídne za sníženou cenu znovu k prodeji, a to s plnou záruční dobou. Smyslem celého konceptu je omezit plýtvání, zvýšit dostupnost některých produktů a s ohledem na životní prostředí také zabránit hromadění odpadu. Takto recyklované zboží v současnosti nabízí módní značky, stejně jako nábytkářské řetězce či prodejci elektroniky.

„Výsledky průzkumu ukázaly, že polovinu respondentů by nabídka takových produktů potenciálně motivovala k návštěvě obchodu v nákupním centru. Nejvíce mladé lidi ve věku od 18 do 25 let, ale nadprůměrně si vedly i kategorie od 26 do 44 let. Potenciální zájem byl deklarován především o oblečení, což zmínilo 86 % dotázaných. Další relativně vysoce hodnocenou byla kategorie knihy, hračky a (video)hry, a hned poté kategorie nábytku, sportovního vybavení a také elektroniky,“ komentuje za společnost CBRE Aleš Nečas, vedoucí oddělení maloobchodních pronájmů.

Zdroj: CBRE

Zdroj: CBRE

Až 45 % lidí do 35 let dá na doporučení influncerů

Dalším trendem je silný vliv influencerů na nákupní chování. „Dohromady 62 % respondentů uvádí, že influenceři nemají na jejich nakupování žádný vliv, ovšem celých 30 % respondentů uznává, že ano. Zcela zásadní jsou přitom výsledky v kategorii od 18 do 34 let, kde 45 % respondentů připustilo, že je influenceři při nákupních rozhodnutích ovlivňují,“ říká Aleš Nečas. 

Zdroj: CBRE

Zdroj: CBRE

Ke zpoplatněným vratkám je nutné přistupovat opatrně

Dalším tématem jsou vratky zboží zakoupeného v e-shopech. Spotřebitel má nárok na odstoupení od smlouvy a vrácení zboží do 14 dnů od přijetí z internetového obchodu. Podle občanského zákoníku má náklady na zaslání takového balíku hradit spotřebitel, ale někteří obchodníci poštovné i přesto proplácí. Trend nárůstu množství vratek byl v tuzemské e-commerce pozorován již dlouhodobě, ale pandemie covidu-19 ho značně urychlila. Podle dat CBRE, která pravidelně sestavuje Shopping Centre Index mapující výkonnost regionálních obchodních center, proto již 33 % obchodníků přistoupilo k zpoplatnění vratek a dalších 11 % se k tomuto kroku chystá.

„Pokud by to bylo možné, celkem 45 % dotázaných by v takovém případě využilo vrácení zboží na kamenné prodejně zdarma. Takové řešení je potenciálně výhodné pro obě strany. Obchodníci mohou využít osobního kontaktu se zákazníkem a nabídnout mu náhradní či další produkt ke koupi,“ vysvětluje Aleš Nečas a pokračuje: „Každopádně se potvrzuje, že je to důvod, proč by obchodníci měli v tomto směru postupovat obezřetně. Celkem 23 % respondentů by v případě zpoplatněných vratek omezilo své nákupy online a 13 % by s nimi úplně přestalo.“

Zdroj: CBRE

Zdroj: CBRE

Pro 87 % dotázaných je ESG důležité téma 

Společenská odpovědnost a udržitelnost nabývá v posledních letech na stále větším významu, a to napříč věkovými kategoriemi. „88 % všech respondentů se snaží méně plýtvat, 49 % nakupuje více od lokálních producentů, 46 % začalo u některého sortimentu nakupovat produkty z druhé ruky, 42 % volí u některého sortimentu nákup ekologicky šetrných produktů, i když jsou dražší. Dále 40 % nakupuje více od značek s odpovědným přístupem, 27 % přestalo nakupovat nějakou značku či využívat službu z důvodu jejich postoje vůči ekologickým a společenským tématům a 25 % dotázaných si půjčilo nějaký produkt namísto koupě,“ uzavírá Aleš Nečas.

Zdroj: CBRE

Zdroj: CBRE

-stk-