Seznam.cz loni mírně zvýšil tržby na téměř 6 miliard Kč

čtvrtek, 6. června 2024, 08:25 Internet & Mobil MediaGuru

Tržby Seznam.cz se loni mírně zvýšily, o šest procent narostl i zisk před zdaněním.

Zdroj: Seznam.cz

Zdroj: Seznam.cz

Česká internetová jednička, společnost Seznam.cz, v roce 2023 nepatrně zvýšila své tržby – oproti roku 2022 vyrostly o 0,18 % na 5,939 miliardy korun. Mírně rostl i zisk před zdaněním, a to o 6,06 % na 1,362 miliardy korun.

„Do roku 2023 jsme vstupovali s vidinou ochlazení tuzemského online trhu i pokračující hospodářské recese. Střízlivé plánování investic i pozitivnější ekonomický vývoj nám nicméně umožnily překonat tržby roku 2022, takže můžeme loňský rok opět považovat za velmi úspěšný,“ komentuje finanční výsledky Pavel Zima, člen představenstva Seznam.cz.

Seznam.cz pokračoval v roce 2023 v naplňování své dlouhodobé vize stát se platformou – obsahovou, reklamní, znalostní, komunikační, sociální, e-commerce nebo cloudovou. V březnu 2023 otevřela firma své druhé vlastní datové centrum Nagoja v Benátkách nad Jizerou. Na domovské stránce přibyl obsah z lokálních samospráv a v diskuzích se objevil fact-checking uvádějící manipulativní komentáře na pravou míru. Počet navigací v aplikaci Mapy.cz meziročně vzrostl o 22 %, Sreality.cz představily nový investiční nástroj Cenová mapa vývoje realizovaných cen bytů v České republice a přechodem na nový model se zlepšily výsledky vyhledávání.

Dlouholeté zkušenosti se strojovým učením přiměly českou internetovou jedničkou založit nový tým, který vyvíjí vlastní generativní jazykový model. Už dnes se objevuje například ve vyhledávání. K nasazení vlastního LLM na další služby Seznamu by mělo dojít během letošního a příštího roku.

Seznam.cz zapojí do výdeje reklamy vlastní jazykový model

úterý 4. června 2024

V červnu 2023 začala na vlnách rádia Expres FM vysílat Hacsiko – první moderátorka se syntetickým hlasem vytvořeným s umělou inteligencí. Syntetické hlasy umožňují vysílat regionální obsah v lokalitách, ve kterých rádio Expres FM začalo v loňském roce úspěšně působit. Jedná se například o západní Čechy, Zlín, Jihlavu nebo Ústí nad Labem.

Umělá inteligence je využívaná i v diskuzním ekosystému, kde zpracovává a klasifikuje komentáře. Jejich počet meziročně narostl o 24 %. Zvýšilo se i množství aktivních uživatelů, a to o 43 % ve srovnání s předchozím rokem.

Ondřej Krišica, aktuální předseda představenstva Seznam.cz, přibližuje, že firma se už dlouhé měsíce připravuje na změnu reklamního trhu, kterou přinese ukončení podpory cookies třetích stran v prohlížeči Google Chrome. „Soustředíme se na práci s uživatelskou identitou, abychom i po konci cookies třetích stran mohli v rámci Seznam služeb nabídnout uživatelům ten nejlepší možný zážitek. Nastartovali jsme také nový program, který významně pomáhá s distribucí našich řešení, například Přihlášení přes Seznam, směrem k vydavatelům, inzerentům či e-shopovým platformám působícím na českém online trhu. Pokračovali jsme také v rozvoji vlastního ID grafu,“ uvedl.

V oblasti práce s uživatelskými daty byla spuštěna služba Aktivita na Seznamu, která uživatelům ukazuje historii jejich návštěv na Seznamu.

-mav-