TV Barrandov navrhuje reorganizaci, znovu čelí insolvenci

středa, 19. června 2024, 07:00 TV ČTK

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se společností provozující vysílání TV Barrandov. Zároveň žádá o povolení reorganizace.

Zdroj: TV Barrandov

Zdroj: TV Barrandov

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se společností Barrandov Televizní Studio, která provozuje televizi Barrandov. Firma má závazky 996 milionů Kč, které nedokáže splácet. Televize zároveň k soudu podala návrh na schválení plánu reorganizace. Vyplývá to z informací v Insolvenčním rejstříku. Vyjádření vedení televize ČTK shání.

Barrandov TS v návrhu uvedla, že má více než 90 věřitelů a závazky po lhůtě splatnosti delší než tři měsíce ve výši 700 milionů korun. Společnost nedávno ovládl podnikatel Jan Čermák, který postupně od dřívějšího majitele Jaromíra Soukupa získal 99 procent akcií.

Reorganizační plán je podle zástupců Barrandova předjednaný s věřiteli. Hlasovali pro něj věřitelé reprezentující 73 procent všech pohledávek, mimo jiné Czech Digital Group, České Radiokomunikace nebo společnosti Gomanold, IMP, Zaccario a několik firem spojených s Jaromírem Soukupem.

Reorganizační plán počítá s vypořádacím úvěrem od investora, díky kterému bude možné restrukturalizované pohledávky věřitelů vypořádat, a také s kapitálovým vstupem investora, který umožní pokračování provozu televize. Každý věřitel v reorganizaci získá plnění, jehož celková současná hodnota bude podle jeho tvrzení stejná nebo vyšší než hodnota plnění, pokud by firma skončila v konkurzu.

Barrandov TS za poslední účetní období předcházející insolvenčnímu návrhu, tedy za rok 2023 vykazoval celkový roční úhrn čistého obratu 230 milionů korun a zaměstnává 56 zaměstnanců v pracovním poměru.

V květnu Čermák ovládl Soukupovu společnost Empresa Media, která televizi vlastní. V Emprese je Soukup nadále vedený jako jeden ze dvou členů představenstva spolu s Čermákem. Valná hromada následně odvolala Soukupa z představenstva Barrandova a jmenovala jediným členem Čermáka.

Barrandov TS v současnosti vysílá televizní programy TV Barrandov, Krimi Barrandov a Kino Barrandov, které měly v dubnu podle měření Asociace televizních organizací podíl na sledovanosti 2,2 procenta mezi diváky staršími 15 let. Empresa Media vedle provozu Barrandov TS vydává časopisy Týden, Sedmička, Interview a Instinkt.

-čtk-

Většinu v TV Barrandov má Čermák, Soukup není v představenstvu

pátek 14. června 2024

-mav-