V čele Rady ČT je dál Novák, nový je Etický panel ČT

středa, 19. června 2024, 18:40 Aktuality, TV, Lidé ČTK

Předsedou Rady České televize zůstává Karel Novák, místopředsedou se stal Ivan Tesař. Rada ČT ve středu také souhlasila se jmenováním nových členů Etického panelu.

Karel Novák, zdroj: ČT

Karel Novák, zdroj: ČT

Předsedou Rady České televize (ČT) je nadále Karel Novák, který ji vede od prosince 2022. Ve středeční tajné volbě někdejší šéf zpravodajství veřejnoprávní televize porazil dosavadního místopředsedu rady Vlastimila Ježka. Ze 17 hlasujících členů rady dostal Novák deset hlasů a Ježek šest, jeden hlasovací lístek zůstal prázdný. Novým místopředsedou se stal analytik a někdejší místopředseda Rady Českého rozhlasu Ivan Tesař, jeho protikandidátkou byla Barbora Procházková.

Rada ČT o svém novém vedení rozhodovala kvůli loňské novele zákona o České televizi, která zvýšila počet radních z 15 na 18. Z toho šest členů nově vybírá Senát a zbývajících 12 radních volí Sněmovna, která dříve sama obsazovala rady všech veřejnoprávních médií. Změny se dotkly i samotné rady, která má mít předsedu a jednoho místopředsedu, přičemž tyto funkce musí být rozděleny mezi kandidáty zvolené horní a dolní parlamentní komorou. Dosavadní vedení, zvolené ještě před účinností novely, tvořil předseda Karel Novák a tři místopředsedové - Vlastimil Ježek, Pavel Matocha a Petr Šafařík.

Ježek před volbou řekl, že předchozí stav, kdy rada měla tři místopředsedy, byl podle něj v rozporu se zákonem. Kandidaturu na předsedu přijal podle svých slov proto, že i když na řadu věcí v České televizi má s Novákem shodný pohled, liší se jejich hodnotová měřítka. Novák uvedl, že mu mnozí vyčítají, že v čele rady dělá příliš mnoho kompromisů. Přesto hodlá i v budoucnu dál působit jako „středový hráč", který dává prostor všem názorovým frakcím v radě.

Nové složení Etického panelu ČT

Rada České televize (ČT) také odsouhlasila návrh generálního ředitele Jana Součka na jmenování pětice nových členů Etického panelu ČT. Zasednou v něm kromě novinářů například i kněz či lékař. Všech pět předchozích členů panelu letos v březnu rezignovalo, podle médií kvůli neshodám se Součkem. Panel budou nyní tvořit novinářka a bývalá ředitelka Nadace Charty 77 Božena Jirků, proděkan právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Maxim Tomoszek, kněz a publicista Jan Hanák, lékař a mluvčí České lékařské komory Michal Sojka a novinářka a dokumentaristka Alžběta Bajgartová.

Radní televize ocenili navržené složení etického panelu a zkušenosti nových členů. Návrh na jmenování členů následně přítomní radní bez výhrad jednohlasně odsouhlasili.

Všech pět předchozích členů Etického panelu ČT se rozhodlo letos rezignovat podle serveru Novinky.cz kvůli sporům se Součkem, které se týkaly dlouholetého moderátora televize Václava Moravce. Moravec na konci loňského roku označil v médiích exprezidenta Václava Klause za „Putinova gubernátora“. Spor se podle Novinek týkal i reportéra domácí redakce Jiřího Hynka, který odešel z obrazovek poté, co se jeho jméno objevilo v uniklých policejních spisech týkajících se kauzy IKEM.

V obou případech měl panel na žádost Součka posoudit, zda se aktéři obou záležitostí nedostali do rozporu s Kodexem ČT. Členové panelu mimo jiné generálnímu řediteli sdělili, že se dosud zabývali pouze posuzováním odvysílaných pořadů. Souček následně napsal panelu dopis, ve kterém vyjádřil rozpaky nad principy jeho činnosti. Panelisté podle něj nepochopili svou roli poradního orgánu generálního ředitele v otázkách aplikace Kodexu ČT.

Na středečním jednání rady ČT Souček řekl, že dosud etický panel komunikoval s generálním ředitelem výhradně písemně a v reakci na žádost ředitele. Rozšíření komunikace se ale Souček podle svých slov do budoucna nebrání.

-čtk-