Vláda schválila zvýšení poplatku pro ČT o 15 Kč a o 10 Kč pro ČRo

středa, 26. června 2024, 19:40 TV, Rádio ČTK

Vláda na svém středečním zasedání schválila navýšení televizního i rozhlasového poplatku pro média veřejné služby.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Vláda na svém středečním zasedání schválila návrh tzv. velké mediální novely.  Její součástí je navýšení televizního poplatku o 15 korun na 150 korun měsíčně a rozhlasový o deset korun na 55 korun měsíčně. Takzvaná velká mediální novela počítá také s novou definicí poplatníka. Poplatek mají platit i lidé, kteří nemají televizní přijímač nebo rádio, ale používají chytrý mobilní telefon nebo mají internetové připojení. Materiál obsahuje také možnost poplatky ročně zvyšovat v případě, že inflace přesáhne šest procent.

Díky novele by Česká televize (ČT) získala příští rok navíc do rozpočtu 865 milionů korun, Český rozhlas (ČRo) o 331 milionů korun více. ČT letos hospodaří s rozpočtem 7,95 miliardy korun a Český rozhlas má mít výnosy a náklady 2,37 miliardy korun. Poplatky u obou veřejnoprávních firem tvoří většinu příjmů. V ČT se poplatek neměnil od roku 2008 a u ČRo od roku 2005.

Podle návrhu novel by v dalších letech poplatky vláda mohla zvyšovat svým nařízením o šest procent, pokud by od poslední změny inflace překročila šest procent. U firem by byla nově zavedena platba podle počtu zaměstnanců, podniky do 24 lidí a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) by byly od platby osvobozeny. Podniky od 25 do 49 zaměstnanců budou platit pětinásobek poplatku, firmy do 99 zaměstnanců desetinásobek a například firmy nad 500 zaměstnanců pak stonásobek. Firmy, které pronajímají auta, by platily rozhlasový poplatek za každý vůz.

Novela rovněž nově omezuje oznámení o sponzorování televizních pořadů na 260 hodin za rok, což je asi 85 procent stavu z roku 2023. Důvodem je nadměrné užívání sponzoringu pořadů v ČT. Vysílatelé budou také muset odvádět 25 procent financí do Státního fondu kultury. Veřejnoprávní média zároveň nebudou moct umisťovat reklamu na internet ani do mobilních aplikací, kromě reklamy na vlastní pořady.

Součástí návrhu zákona je také vytvoření memoranda s generálními řediteli ČT a ČRo, ve kterých budou upřesňovat funkce veřejnoprávních médií a definovat rozvoj těchto institucí na dalších pět let.

Komerční média mají výhrady i k upravené mediální novele

pondělí 17. června 2024

-čtk-