Vlastník služby Max koupil tenisová práva. Co to znamená?

středa, 19. června 2024, 15:40 TV MediaGuru

Warner Bros. Discovery nakoupil práva na French Open. Co to znamená pro službu Max?

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Streamovací platforma Max se stává lídrem v tažení po sportovních právech. Před několika dny totiž mateřská společnost této služby, Warner Bros. Discovery (WBD), nakoupila vysílací práva na tenisové French Open za 650 milionů dolarů na deset let pro americký trh. Co to znamená pro samotnou službu Max? Ta aktuálně dokončila první fázi rebrandingu napříč Evropou, když z jejího názvu zmizelo označení HBO.

Předně jde o strategickou expanzi, protože WBD nejenže významně rozšíří své portfolio sportovních přenosů, ale zároveň si tím může i pomoci při vyjednávání o balíku práv na americkou NBA. Dohoda stále ještě nebyla uzavřena, přičemž důvodem průtahů jednání jsou mimořádně vysoké náklady, které by měly dosáhnout rekordu.
Dále je důležité zmínit, že ve Spojených státech si WBD polepší na úkor konkurence, neboť doposud práva na French Open drželo NBC a Tennis Channel.

A v neposlední řadě jde o lepší divácký zážitek. Jelikož WBD již tenisový turnaj úspěšně vysílala napříč Evropou, přidáním klíčového trhu, jakým jsou USA, získává platforma v oblasti tenisu globální vliv. Nutno dodat, že službě Max se aktuální rollout značky napříč Evropou podařil bez problémů a úspěšně před zahájením olympijských her v Paříži, na které má exkluzivní práva.

Sečteno podtrženo, výše uvedené vyzdvihuje význam sportovních přenosů napříč trhem. Zároveň ukazuje, že streamovací platformy se pomalými krůčky přibližují lineárnímu vysílání.

Autorka textu: Erika Luzsicza, Axocom