YouTube zkusí do boje proti dezinformacím zapojit diváky

neděle, 23. června 2024, 06:35 Internet & Mobil MediaGuru

Na YouTube přibude nový nástroj na vyvracení lží a manipulací. Uživatelům sítě X je dobře známý.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Největší světový videoserver testuje nové způsoby, kterými by omezil mimo jiné vliv vylhaných sdělení. Na uvádění klipů na pravou míru by se měli podílet sami uživatelé YouTube tím, že by dostali možnost k videím připisovat takzvané Poznámky jako dodatečný kontext. Podle serveru TechCrunch, který se zprávou přišel jako první, by Googlem vlastněná firma novinku využívala například pro vyjasnění případů, kdy je přehrávaná písnička zamýšlena jako parodie nebo autor videa používá nějaké archivní záběry za obraz aktuálního dění.

Pilotní provoz Poznámek má začít v nejbližších týdnech a měsících. K vidění budou v mobilní anglickojazyčné verzi YouTube pro diváky ze Spojených států. Přímo do psaní doplňujících poznámek se ale budou moci zpočátku pustit jen vybraní uživatelé. To je podobný princip, na jakém fungují takzvané Komunitní poznámky na sociální síti X Elona Muska. Tuto novinku na své platformě už dřív Musk označil za úžasnou a napomáhající plnění jeho cíle udělat někdejší Twitter tím „nejpřesnějším zdrojem informací na Zemi.“

Podobnými bombastickými sděleními však YouTube na svém blogu při popisu novinky šetří. V sázce toho ostatně není málo. Portál TechCrunch připomíná, že pokus o inovativnější přístup k manipulativnímu obsahu přichází v době blížících se amerických prezidentských voleb a rozmachu nástrojů umělé inteligence včetně generátorů obrázků a videí. To klade na zpravodajská média, digitální platformy i jejich publikum vyšší nároky na rozeznávání věrohodnosti informací.

Daleko k dokonalosti?

YouTube zatím dává najevo, že nejvyšších standardů v oblasti ověřování informací nebude dosahovat ihned. Během testovací fáze Poznámek očekává, že se v nich vyskytnou přešlapy – například v podobě faktických chyb nebo nesouladu doplněného textového kontextu s obsahem videa. Proto provozovatelé YouTube uvítají zpětnou vazbu ze strany uživatelů, kteří s tímto druhem boje proti informační mlze přijdou do styku.

Feedback mají poskytovat i zástupci třetích stran, které s YouTube spolupracují a videoserver plánuje, že bude jejich postřehy používat k dalšímu vylepšování systému Poznámek. YouTube přesný seznam těchto kooperujících institucí-validátorů nezveřejnil, popsal ale, že budou mít poměrně značný vliv. Žádná poznámka se nemá u videa zobrazit, aniž by ji validátoři označili za prospěšnou. O tom, jak velkému počtu diváků se textový kontext nakonec zobrazí, bude server v dalších fázích testování rozhodovat na základě odezvy publika. Pokud vzorek uživatelů vyhodnotí nějakou poznámku jako užitečnou téměř jednomyslně, algoritmy YouTube ji nabídnou nejširšímu možnému publiku. 

Podle toho, jak se tento systém osvědčí v praxi, nakonec videoportál určí, zda jej oficiálně zavede a zpřístupní všem uživatelům. Nebude mít snadné rozhodování. Případné chyby v označování takzvaných fake news by mohli s blížící se volbou nejmocnějšího člověka na planetě snadno využít ti politici, kteří osočují digitální platformy ze zaujatosti, cenzury a diskriminace určitých názorů. Nečinnost by na druhou stranu znamenala reputační riziko kvůli údajnému přehlížení šíření dezinformací. Ať už bude rozhodnutí technologického obra jakékoliv, alespoň dílčím způsobem podobu americké předvolební kampaně debaty nakonec stejně ovlivní.

-riv-