AKA doporučuje státní správě nedělit zakázky

úterý, 23. července 2024, 11:55 Aktuality, Reklama MediaGuru

Asociace komunikačních agentur (AKA) doporučuje státní správě nedělit zakázky a poskytovat skicovné.

Ilustrační foto, zdroj: Freepik

Ilustrační foto, zdroj: Freepik

Asociace komunikačních agentur (AKA) vydala další doporučení zadavatelům z řad státní správy pro výběrová řízení zaměřená na komunikaci. „Dělení zakázek na část s hodnotou pod 2 mil. Kč je v rozporu se zákonem a nesoutěžte na nejnižší cenu. Stejně poskytněte účastníkům řízení skicovné," doporučuje AKA. 

Doporučení vzešla z projektu AKA - poradenství v rámci veřejných zakázek. V rámci něj se jednou ročně setkávají certifikovaní hodnotitelé, kteří pomáhají zadavatelům z veřejné i komerční sféry vybrat  dodavatele komunikačních projektů. 

„Účast na roční evaluaci je podmínkou pro zapsání na seznam certifikovaných poradců při AKA. Je jedním ze základních předpokladů pro to, aby poskytované poradenství reflektovalo inovace, nové trendy, nové modely spolupráce, změny legisla8vy a další prvky kvality,“ uvedla členka AKA Lucie Češpivová

Aktuální doporučení AKA, SIMAR a ASMEA pro zadavatele vzešlá z evaluace 2024 Doporučení AKA certifikovaným hodnotitelům v roce 2024 jsou zaměřena zejména na správné nastavení zadávacího řízení zadavatele v souladu se Zákonem o zadávání veřejných zakázek.

AKA doporučuje zadavatelům, aby kontrolní nástroje pro kvalitativní plnění v oblasti výzkumů a mediálního nákupu definovali již v zadávací dokumentaci. Oborové sdružení SIMAR ve spolupráci s
odbornou komunitou vytvořilo standardy kvality pro všechny běžné metody sběru dat a práci s nimi.

Oborové sdružení ASMEA nadále považuje za standard pro potřeby poskytování kvalitních mediálních služeb, aby zadavatel požadoval v rámci technické kvalifikace po dodavateli mediálních služeb kvalifikované mediální odborníky a platné licenční smlouvy na využití specializovaného mediálního softwaru a mediálních neagregovaných dat, které mediální trh považuje za tzv. „one currency“, a to přímo s oprávněnými poskytovateli těchto dat. ASMEA dále vyzývá certifikované hodnotitele, aby dbali na to, že zadavatelé definují v zadávací dokumentaci způsob měření/nezávislého auditu předmětu plnění smlouvy.

V souladu se stanovisky NKÚ zároveň nová doporučení připomínají, že u komunikačních projektů je kontrolními orgány posuzována jejich efektivita a naplnění stanovených cílů. 

-mav-