Česko staví stále nové rádiové FM vysílače. Jak dlouho?

čtvrtek, 11. července 2024, 07:00 Rádio Lukáš Polák

DAB+ vysílání se má v Česku v následujících letech sice rozvíjet vedle původní analogové FM distribuce, z evropských zemí ovšem přicházejí jasné signály, že tomu tak nemůže být do nekonečna.

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Česká rozhlasová digitalizace nebude mít na růžích ustláno. Celoplošnou DAB+ síť vybudoval v uplynulých letech pouze veřejnoprávní rozhlas a komerční vysílatelé se rozhodně nehodlají vzdát po více než třiceti letech analogové FM distribuce. Přeplněné pásmo sice už neumožňuje spouštět vysílače s vysokým nebo alespoň středním výkonem, nicméně „prskavky“, které najdete s určitou mírou nadsázky dnes už prakticky na každém kopci, rostou stále jako houby po dešti.

Svědčí o tom skutečnost, že i v roce 2024 Český telekomunikační úřad (ČTÚ) koordinuje a následně Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) přiděluje nové a nové frekvence, aktuálně většinou s výkonem pouhých 50 Wattů, které v přeplněném pásmu nepřestávají překvapovat. V této situaci pak telekomunikační operátoři, kteří úspěšně vydražili kmitočty pro budoucí DAB+ sítě, věří, že se jim podaří úspěšně nastartovat rozhlasovou digitalizaci. To bez jakékoliv podpory ze strany státu.

Švýcarsko: Částečné vypnutí FM už letos

Udržovat vedle sebe dlouhodobě analogové a digitální pozemní vysílání je ale holý nesmysl. Dobře jsou si toho vědomi ve Švýcarsku. Pro broadcastery znamená paralelní FM a DAB+ vysílání zbytečně vysoké náklady, takže Švýcarsko se rozhodlo k razantnímu kroku. Analogové rádio se za dva roky definitivně vypne, přičemž už na konci letošního roku ho bude na všech svých vysílačích realizovat veřejnoprávní rozhlas SRG. Vše je navíc podpořeno skutečností, že Švýcarsko má v DAB+ všechno, aby tato technologie byla úspěšná.

Jedná se nejen o podporu ze strany státu a dlouhodobou propagaci této technologie, ale zejména penetraci digitálními rádii. Podle posledního průzkumu, který zveřejnil tamní regulátor BAKOM, využívá výhradně analogové FM vysílání už pouhých deset procent populace. Švýcarsko již vysílá DAB+ ve všech klíčových lokalitách a v posledních letech probíhá už pouze dokrývání problematických oblastí. Rozhlasové sítě tu rozhodně nezejí prázdnotou a v neposlední řadě už jsou signálem pokryty také všechny klíčové tunely, o čemž si může Česko nechat pouze zdát.

Německo průběžně vypíná menší FM vysílače

V sousedním Německu v současné době fungují dvě celoplošné rozhlasové sítě a řada regionálních a lokálních programových nabídek po celé zemi. S penetrací přijímačů ještě ale nejsou naši západní sousedé tak daleko, aby pomýšleli na vypínání FM vysílání. Proto není žádným překvapením, že v Bavorsku ani Sasku se k přechodu na DAB+ zatím neodhodlali. Další diskusi by měly obě země otevřít až po roce 2030. Jako rána z čistého nebe tak v červnu přišla zpráva ze Šlesvicka-Holštýnska, která se stane první spolkovou zemí, která skutečně FM vysílání v Německu vypne.

O vypínání FM vysílání si budou jednotlivé spolkové země rozhodovat samy. Šlesvicko-Holštýnsko stanovilo analogový switch-off na období 2025 až 2031, Bavorsko připouští, že by se tak mohlo stát v roce 2035. Přesto v Německu dochází k dlouhodobému omezování analogového vysílání, a to ze strany veřejnoprávních médií. Přibližně již dva roky vypíná méně podstatné FM frekvence Deutschlandradio nebo Bavorský rozhlas. Ke stejnému kroku u téměř čtyř desítek vysílačů přistoupí v příštím roce Mitteldeutscher Rundfunk.

Rakousko bez vypínání FM, ale s bohatou žánrovou nabídkou

Naši jižní sousedé se rozhodli nastartovat rozhlasovou digitalizaci poměrně pozdě, až osm let po Německu. V roce 2019 si mohlo 83 procent populace naladit čtrnáct stanic v prvním celoplošném multiplexu nesoucím označení DAB+ Austria. Rakousko přitom bylo v paradoxní situaci. Ten, kdo tu blokoval rozhlasovou digitalizaci, nebyly komerční stanice, ale veřejnoprávní rozhlas ORF, který se dlouhodobě obával, že podporou této technologie ohrozí své dominantní postavení na trhu a umožní tak uspět dalším značkám, pro které nebylo v FM pásmu místo.

Rakousko prozatím vůbec nejde cestou omezování FM rádia, které si ORF pečlivě střeží, DAB+ je ale alternativou, která nabídne více hudby za málo peněz. Rozhlasová stanice Antenne Vorarlberg už řadu let používá v tomto duchu skvělé marketingové heslo „Mehr Musik! Mehr Vielfalt!", neboli „Více hudby a bohatší výběr!“. A bohatší programové nabídky se skutečně Rakušané letos dočkali. Nejen Antenne Vorarlberg, ale i řada dalších stanic vstoupily 21. června do nově spuštěných sítí po celé zemi. Druhý celoplošný multiplex pak nabídl prostor pro dalších 14 rádií. Komerční broadcasteři vycítili šanci zaútočit na ORF a spustili i své žánrové komerční klony.

Autor textu je zároveň editorem portálu Digitální rádio, který se DAB+ věnuje od roku 2016.

Rakousko čeká v létě malá rozhlasová revoluce

čtvrtek 14. března 2024