ČRo vybral na poplatcích v prvním pololetí 1,13 miliardy Kč

sobota, 27. července 2024, 08:15 Aktuality, Rádio ČTK

Českému rozhlasu se v prvním pololetí podařilo vybrat na rozhlasových poplatcích více peněz než ve stejném období o rok dříve.

Zdroj: Český rozhlas

Zdroj: Český rozhlas

Český rozhlas (ČRo) vybral v prvním pololetí na rozhlasových poplatcích 1,132 miliardy korun, což je o 26,7 milionu více než ve stejném období loňského roku. Za vyšším inkasem je intenzivnější upomínání související s nárůstem počtu poplatníků v přímé správě Českého rozhlasu namísto plátců přes SIPO. ČRo to uvedl ve zprávě pro jednání Rady ČRo.

Za první pololetí vzrostl počet evidovaných rozhlasových přijímačů o 7915 na 3,786 milionu. „K nárůstu počtu rozhlasových přijímačů v kategorii podnikatelských subjektů významně přispěly akviziční akce realizované v prvním pololetí. V oblasti domácností přímých poplatníků Českého rozhlasu je výrazný nárůst počtu evidovaných přijímačů dán přelivem poplatníků z kategorie SIPO a také úspěšnou realizací akviziční akce zaměřené na poplatníky hradící televizní poplatek," uvedli zástupci ČRo ve zprávě.

V první polovině roku 2024 Český rozhlas odeslal téměř 200.000 upomínek, předžalobních výzev a připomínek k úhradě dluhu na rozhlasovém poplatku. Rozhlasový poplatek je hlavním zdrojem příjmu ČRo.

ČRo vybírá ze zákona poplatek ve výši 45 korun měsíčně. Výše poplatku se nezměnila od roku 2005. V současnosti je v Poslanecké sněmovně návrh mediálních novel, které poplatek zvyšují na 55 Kč a zároveň rozšiřují skupinu poplatníků i na domácnosti využívající mobilní telefony nebo internet. Pokud by se poplatek nezvýšil, znamenalo by to podle generálního ředitele Reného Zavorala redukci počtu vysílaných stanic, prodej některých nemovitostí, ale i propuštění několika stovek zaměstnanců.

Český rozhlas letos hospodaří s vyrovnaným rozpočtem s výnosy a náklady 2,37 miliardy korun. Zvýšení poplatku by mělo přinést 331 milionů Kč ročně navíc.

-čtk-