Designblok představuje lokace i letošní vizuál

pondělí, 8. července 2024, 11:45 Aktuality, Marketing MediaGuru

Tématem 26. ročníku přehlídky designu a módy Designblok je Mládí. Konat se bude i v nově zrekonstruovaném Muzeu Praha.

Zdroj: Designblok

Zdroj: Designblok

Festival designu a módy se letos vrací na Pražský hrad, který se v rámci loňského ročníku těšil mimořádné odezvě. Již tradičně nabídne výstavní prostory také Uměleckoprůmyslové museum v Praze, kde bude k vidění přehlídka tvůrčího nadání napříč generacemi. Dále bude 26. ročník Designbloku probíhat v nově zrekonstruovaném Muzeu Prahy či Bastionu Florenc. Letošním tématem je Mládí

„Mládí. Období spojené s novými začátky, láskou, velkými plány i očekáváním. Čas běží pomaleji a nic není nemožné. Designblok v roce 2023 velkolepě oslavil čtvrtstoletí své existence. Patří tak sice mezi nejstarší přehlídky designu na světě, ale zároveň prochází obdobím dynamického růstu a rozvoje. I design je v dějinném a celospolečenském kontextu relativně novou disciplínou, ne náhodou však patří mezi významné hybatele 21. století,“ říká ředitelka festivalu Jana Zielinski.

Celkem svou tvorbu představí na Designbloku více než dvě stě autorů, studií a značek, a chybět nebudou ani experimentální a udržitelné projekty, zahraniční hosté, tematické výstavy, módní přehlídky, přednášky a diskuze, oborová setkání nebo program pro děti. Přehlídka odstartuje 1. října Dnem profesionálů a pro veřejnost se festival otevře od 2. do 6. října. Vstupenky budou dostupné v předprodeji na stránkách designblok.cz od 1. srpna 2024.

Na Pražském hradě bude v Románském podlaží Starého královského paláce k vidění výstavní portrét Daniela Piršče. Kurátor Radek Wohlmuth ve výstavě Whiteout seznámí návštěvníky s ikonami Pirščova životního díla i novinkami, které vznikly speciálně pro tuto příležitost. Výstava bude zahájena společně s festivalem a potrvá až do 13. října 2024. Sál Jízdárny Pražského hradu bude hostit speciální výstavu High Craft. V rámci kurátorského výběru ředitelky festivalu Jany Zielinski a kreativního ředitele Jiřího Macka se zde setká přes třicet českých designérů a značek, které kombinují tradiční řemesla a inovativní, environmentálně přívětivé výrobní postupy s těmi nejvyššími estetickými standardy. Ve zvýšeném patře Jízdárny bude k vidění tematická výstava High Craft Books seznamující s knižní tvorbou předních českých nakladatelství akcentujících kvalitní grafické zpracování knih a publikací.

Ve čtvrtek 3. října předá nezávislá mezinárodní porota v čele s Benem Hobsonem, novinářem a spoluředitelem britského serveru Dezeen, v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě Ceny Designbloku 2024. V sobotu se zde za přítomnosti veřejnosti i zahraniční odborné poroty odehrají módní přehlídky finalistů evropské absolventské soutěže Designblok Diploma Selection. Návštěvníkům festivalu se za zvýhodněné vstupné otevře již probíhající výstava Kniha je Art v Královském letohrádku Pražského hradu pořádaná Správou Pražského hradu ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví a s projektem projektem Identita – příběh českého grafického designu. 

S Designblokem se po celkové rekonstrukci poprvé otevře hlavní budova Muzea Prahy na pražské Florenci. Výstavní sály zaujme Superstudio novinek českých a světových producentů, které vzešly ze spolupráce s předními designéry. V druhém patře vznikne Designblok Respekt Stage, kde budou denně probíhat přednášky, debaty a další edukační program s celospolečenským přesahem.

Developerský projekt Bastion Florenc, nacházející se přímo za Muzeem Prahy, zaplní expozice designérů, studií a středoevropských univerzit. Na pozadí současné architektury vznikne Openstudio, která nabídne výstavy prototypů a malosériové výroby bez účasti komerčního výrobce. Pod názvem School Today se zde představí také přední středoevropské školy a univerzity zaměřující se na obor designu.

V Uměleckoprůmyslovém museu v Praze, kam se Designblok vrací počtvrté, zde bude vedle dalších designérských prezentací v rámci formátu Openstudia uvedena retrospektivní výstava u příležitosti 70. narozenin spoluzakladatele legendárního uskupení Atika a legendy české postmoderny Bohuslava Horáka. Ve výběru kurátorky a šéfredaktorky magazínu Vogue CS Danici Kovářové budou poprvé k vidění pohromadě zásadní díla Horákovy celoživotní tvorby, jedinečné sběratelské kusy i zcela nové objekty. Výstava Bóda Horák: Biosféra bude otevřena se zahájením Designbloku a potrvá až do 28. října 2024. 

Ochutnávku evropského designu pohledem generace Z zde naservíruje finále prestižní absolventské soutěže Designblok Diploma Selection, pokračování výstavy School Today i výběr mimořádných studentských prací Designblok Talent Cards, v rámci něhož získávají vybraní studenti výstavní prostor na festivalu zdarma. Chybět nebude ani přehlídka sběratelského designu Art House, tentokrát formou intervence současného designu do stálých sbírek musea v kurátorském pojetí kurátorky a vedoucí Elle  Decoration Czech Republic Evy Slunečkové. 

Po loňské premiéře a dvou zastávkách v Miláně a Liberci se do Prahy vrátí Designblok Cosmos, putovní výstava toho nejlepšího ze současného českého skla.

-stk-