Křetínský chce ve Francii založit novou televizní stanici

čtvrtek, 18. července 2024, 10:40 Aktuality, TV ČTK

Francouzský tisk uvádí, že podle Křetínského je cílem vzniku nové televize obnovit původní význam veřejné debaty ve Francii.

Daniel Křetínský, zdroj: EPH

Daniel Křetínský, zdroj: EPH

Francouzská mediální skupina CMI France, kterou vlastní český miliardář Daniel Křetínský, chce založit novou televizní stanici a usiluje o získání frekvencí pro vysílání. Píše o tom dnes francouzský tisk a uvádí, že podle Křetínského je cílem vzniku nové televize obnovit původní význam veřejné debaty ve Francii. O 15 kanálů digitálního vysílání se uchází 24 zájemců a výsledky mají být známé tento měsíc. Vyjádření Křetínského se ČTK snaží získat.

Ve středu francouzský telekomunikační úřad Arcom uspořádal slyšení s některými zájemci; byla mezi nimi i CMI France. Její vlastník Křetínský vystoupil skrze video a podle agentury AFP prohlásil, že pozoruje „s velkou frustrací pokles kvality a někdy až destrukci veřejné debaty". Podle něj by cílem nové televizní stanice měla být „obnova původního konceptu veřejné debaty", napsala AFP.

Zhruba polovinu vysílacího času nové stanice by měly tvořit dokumentární filmy, čtvrtinu debatní pořady a další čtvrtinu kulturní a zábavné pořady, uvedl před komisí šéf společnosti CMI France Denis Olivennes. Podle něj stanice využije know-how médií, která skupina vlastní.

O udělení frekvencí usilují například i zpravodajské stanice BFM-TV a Cnews, které jsou však kritizovány kvůli nedostatečné nezávislosti a porušování novinářské etiky, a přes 20 dalších uchazečů. Arcom by měl na konci července oznámit, komu frekvence udělí, napsala AFP.

-čtk-