Mafra ukončí vydávání tištěných Lidových novin

úterý, 16. července 2024, 13:15 Tisk MediaGuru

Mediální skupina Mafra ukončí vydávání tištěných Lidových novin.

Zdroj: Mafra

Zdroj: Mafra

Mediální skupina Mafra oznámila, že ke konci srpna ukončí samostatné vydávání deníku Lidové noviny v tištěné podobě. Předplatitelům Lidových novin nabídne bez změny ceny deník Mladá fronta Dnes a navíc přístup k placenému online obsahu na iDnes Premium za 1 korunu do konce roku 2024.

Důvody mediální skupina neuvedla. „Vzhledem k vývoji na trhu přistoupí mediální skupina Mafra k úpravám ve vydávání tištěné i online verze Lidových novin," uvedla pouze.

O buducnosti Lidových novin se na mediálním trhu delší dobu spekulovalo, v úvahu připadal i prodej jinému mediálnímu subjektu.

Příloha Lidových novin Orientace, která vychází v sobotu, se od září stane součástí sobotního vydání deníku Mladá fronta Dnes.

Na webu Lidovky.cz má dojít k rozšíření publikovaných autorských příspěvků, zejména o názorové texty. Čtenáři „internetového deníku“ Lidovky.cz podle interních průzkumů Mafry preferují komentáře a glosy. 

Jde o další významnou změnu v portfoliu tištěných titulů, který Mafra po příchodu nového majitele, investiční skupiny Kaprain, učinila. Letos v dubnu rozhodla o ukončení vydávání týdeníku 5plus2.

Průměrný prodaný náklad Lidových novin dosahoval v loňském roce necelých 20 tisíc výtisků. Větší část (přes 8 tisíc) se přitom prodala přes předplatné. Stejně jako ostatní deníky čelily LN v posledních letech klesajícímu prodeji. Loni se prodej meziročně snížil o 12 %. Čtenost na vydání překračovala úroveň 130 tisíc čtenářů (zdroj: Media projekt).

První číslo Lidových novin vyšlo 16. prosince 1893 v Brně. V době komunistické vlády byl deník zrušen, na začátku 90. let bylo jeho vydávání obnoveno. V roce 1993 se LN sloučily s Lidovou demokracií a o pět let později získala většinu v deníku společnost Pressinvest, kterou vlastnila německá vydavatelská firma Rheinisch Bergische Verlagsgesellschaft. Ta v té době už ovládala deník MF Dnes.  Součástí mediální skupiny Mafra se Lidové noviny staly v roce 2010. 

-mav-

Mafra už nebude vydávat regionální týdeník 5plus2

čtvrtek 4. dubna 2024