Na dovolenou letos pojedou skoro dvě třetiny Čechů

čtvrtek, 4. července 2024, 06:55 Marketing, Výzkum MediaGuru

Do zahraničí na dovolenou se chystají dvě pětiny Čechů, nejčastěji jezdí k moři nebo za poznáním.

Zdroj: Freepik

Zdroj: Freepik

Letní dovolená letos čeká většinu Čechů, často dokonce nejen jedna: 56 % z těch, kteří letní odpočinek plánují, se dokonce chystá na dvě a více dovolených. Do zahraničí se vypraví skoro dvě pětiny Čechů. Z typů dovolených vedou ta u moře a poznávací. Necelá třetina dovolenkářů plánuje využít služeb cestovní kanceláře, jde především o starší generaci. Hlavním důvodem pro zařízení dovolené přes cestovku je úspora času při plánování. Vyplývá to z průzkumu agentury ResSolution Group, kterého se účastnilo 500 respondentů z internetové populace Českého národního panelu ve věku 15 a více let.

Čtvrtina Čechů plánuje dovolenou po Česku, 16 % v zahraničí a 22 % jak tuzemskou, tak i zahraniční. Na žádnou dovolenou v létě nepojede 23 % dotázaných a 14 % se ještě nerozhodlo. Mladí Češi se letos v létě chystají dovolenkovat spíše než ti starší. Z věkové skupiny 15 až 34 let se na dovolenou chystá 74 % dotázaných, mezi lidmi ve věku 35 až 54 let je to 65 % a u lidí nad 54 let je to pouze 49 %. Lidé z Prahy a Středočeského kraje častěji (27 %) než ostatní Češi (20 %) plánují vyrazit jak do tuzemska, tak do zahraničí.

Co se týče počtu dovolených, většina se chystá vyrazit maximálně na dvě (40 % pouze na jednu dovolenou, 38 % na dvě dovolené). Tři dovolené plánuje 12 %, na čtyři a více dovolených pojede 6 % Čechů.

Nejčastější destinací Čechů bude letos moře – na tento typ dovolené se chystá vyrazit 39 % těch, kteří nějakou dovolenou plánují, nejčastěji lidé ze střední generace 35–54 let (42 %). Hned v závěsu je poznávací dovolená, na kterou pojede 36 % dotázaných. Potvrzuje se ale i pověst Čechů jako horalů: na turistickou dovolenou plánuje jet 28 %. V nejmladší skupině (15–34 let) jsou pěší či horská dovolená spolu s poznávací dokonce nejčastějšími typy plánované dovolené, letos je chystá 43 %, resp. 42 % z nich. Čtveřici nejčastějších letních dovolených doplňuje pobytová dovolená v pronajaté chatě, na kterou se chystá 21 % letošních dovolenkářů.

Třetina využije služeb cestovní kanceláře

Služeb cestovní kanceláře či agentury letos plánuje aspoň na jednu ze svých dovolených využít 32 % respondentů, kteří nějakou dovolenou chystají, přičemž lidé nad 34 let tuto možnost volí o poznání více než mladší dotázaní, stejně tak spíše lidé s nižším vzděláním než ti s vysokoškolským. Hlavními důvody pro volbu kanceláře či agentury jsou pro Čechy, které je plánují využít, hlavně ušetření času při plánování (51 %), dále pocit, že je o dotyčného postaráno např. v případě úrazu nebo nenadálé komplikace (36 %), možnost využít služeb česky hovořícího průvodce či delegáta (35 %) a nižší riziko podvodů (33 %).

Ti, kteří služeb cestovní kanceláře nebo agentury naopak využít neplánují (63 %), jako důvod nejčastěji uvádí, že je baví si dovolenou naplánovat samostatně (61 %). Druhým nejčastějším důvodem je to, že nechtějí být svázáni pevným programem (43 %). Příliš vysokou cenu cestovních zájezdů jako důvod uvedlo 28 %. Více než čtvrtina (26 %) od dovolené přes cestovní kancelář odrazuje to, že by museli trávit dovolenou s cizími lidmi.

Nejčastějším negativním zážitkem je ubytování

Nepříjemný zážitek z dovolené si už někdy přivezlo přes čtvrtinu Čechů. Nejčastěji jde o respondenty ve věku 15 až 34 let (39 %), lidi z vesnic (31 %) a také spíše o muže (32 %) než ženy (22 %). Nejtypičtěji se takový negativní zážitek týkal ubytování (42 %), počasí (23 %), chování ostatních turistů (21 %) nebo zdraví (19 %).

V otevřených odpovědích respondenti popsali své negativní zkušenosti i konkrétně. Často se opakovaly stížnosti na špinavé ubytování, případně ubytování, které neodpovídalo fotografiím z nabídky – někteří kvůli tomu dokonce ukončili pobyt dřív. Negativní stopu na dovolené také zanechaly příliš vysoké ceny v turistických destinacích. Respondenti dále vzpomínali na negativní zážitky s jídlem, které jim nechutnalo nebo ze kterého měli v několika případech zažívací potíže. Problémem na dovolených bývá i hluk, ať už od ostatních hotelových hostů, nebo z večerních diskoték v blízkosti ubytování.

O nepříjemné zážitky spojené s přepravou Češi také nemají nouzi. V odpovědích se mnohokrát objevovaly příběhy o zničených nebo zapomenutých kufrech, zpožděných a zrušených letech, nebo dokonce dopravních nehodách. Mezi kurióznější nepříjemné zážitky pak patří zkušenosti s různými přírodními živly v průběhu dovolené – vícekrát byla zmíněna povodeň a jeden respondent dokonce zažil výbuch sopky.

-stk-