Na YouTube Music lze objevovat hudbu pomocí AI

neděle, 21. července 2024, 07:50 Internet & Mobil MediaGuru

Sousloví „písnička na přání“ dostává s využitím umělé inteligence další nový rozměr. Snadněji půjde sestavit playlist na míru.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

YouTube zavádí funkci, kterou chce uživatele přimět k častějšímu poslechu hudby přes vlastní aplikaci s přídomkem Music. Tento týden firma oznámila, že začíná testovat novinku, která má změnit způsob tvorby playlistů. Seznam po sobě jdoucích skladeb si mají vybraní předplatitelé YouTube Music sestavit sami za pomoci umělé inteligence. Přesněji řečeno playlist sestaví umělá inteligence za drobné pomoci člověka. Platící uživatelé YouTube Music ve Spojených státech dostávají podle popisu serveru TechCrunch možnost několika slovy popsat, jaký hudební výběr by chtěli poslouchat. Po zadání slovních spojení typu „aktuální popové šlágry“, „něco na pozvednutí nálady“ nebo „klasické rockové hity“ se už mají algoritmy umělé inteligence postarat o vybrání takového mixu skladeb, které se do zadání nejlépe trefí. Zadání lze v aplikaci nadiktovat i pomocí hlasu.

Jak připomněl portál Social Media Today, princip fungování novinky je zdánlivě jednoduché. Spočívá v důmyslném propojení klíčových slov pro každou píseň s textovým příkazem od uživatele. Uživatelům ostatních streamovacích služeb může znít tento způsob využití generativních jazykových modelů povědomě, neboť s prvky AI experimentují při vytváření playlistů i služby jako Spotify nebo Amazon Music, dodává TechCrunch. V pondělí se k nim přidala také aplikace Deezer.

Objevovat hudbu jinak

YouTube Music ale současně přichází také s funkcí, která už se od konkurence odlišuje trochu výrazněji. Byť i druhá oznámená novinka má sloužit hlavně k ladění hudebního vkusu uživatele. Umožňuje rozpoznat písničky podle zvuku – to zvládá třeba i aplikace Shazam, které stačí přehrát úryvek songu, a program už by jej měl zvládnout pojmenovat. Jenže YouTube jde ještě dál. Má umět pojmenovat i tu písničku, kterou uživatel do mikrofonu zabrouká nebo sám zahraje na nějaký hudební nástroj. S funkcí se už dříve během roku mohli seznámit vybraní uživatelé YouTube Music vybavení telefony s operačním systémem Android, nyní má být dostupná všem posluchačům bez rozdílu značky používaného přístroje.

To všechno dokládá, jak je pro YouTube a jeho primárně hudební odnož důležité experimentování s technologickými trendy, přičemž ten nejvýznamnější z nich nese zkratku AI. Ostatně s novým využitím prvků umělé inteligence zkoušelo YouTube zaujmout již dříve během letošního roku. Nedávno například začalo  experimentálně používat generativní jazykové modely k tomu, doporučovaly tvůrcům videím, na co se mají zkusit obsahově zaměřit. Efektivní používání těchto textových nástrojů nicméně obecně vyžaduje nový druh gramotnosti. Tu by šlo zjednodušeně charakterizovat mimo jiné dovedností umět svá přání zformulovat obvykle ještě o něco přesněji, než při „googlování“. Proto se například může stát, že většině posluchačů budou nadále vyhovovat už předpřipravené playlisty.

-riv-