Olympiáda v Paříži je tahákem: Max, ČT, nové kanály i HDR

čtvrtek, 4. července 2024, 07:15 TV Lukáš Polák

Letošní rok je nabitý sportovními událostmi – hokejový šampionát pořádaný v Česku, fotbalové Euro a nakonec i Letní olympiáda v Paříži. Z technologického pohledu opět hody pro diváka.

Nejkomplexnější pokrytí olympijských her nabídne videotéka Max. Foto: Warner Bros. Discovery

Nejkomplexnější pokrytí olympijských her nabídne videotéka Max. Foto: Warner Bros. Discovery

Letní olympijské hry v Paříži budou z pohledu televizního diváka revoluční. Dá se to prakticky psát o každé velké sportovní události, která je vždy spojena s technickými inovacemi, ale o LOH to platí dvojnásob. V tuto chvíli víme, že Česká televize má jako veřejnoprávní vysílatel oprávnění nabídnout olympijské soutěže pouze na jednom lineárním programu. V případě časového souběhu dvou bojů o medaile s českou účastí vyjednala s Warner Bros. Discovery výjimku a může pro živé vysílání využít i internetový stream.

Domovem olympijských her se stane naopak Eurosport, respektive streamovací služba Max, která v letošním roce nahradila videotéku HBO Max. Olympijské programové schéma se bude sestávat z více než 3800 hodin živého sportovního vysílání. Z tiskových materiálů, které společnost WBD poskytla novinářům, vyplývá, že fanouškům z Evropy mají být přenosy k dispozici ve formátu HDR, tedy vysokém dynamickém rozsahu, který zjednodušeně řečeno přináší výrazně větší barevnou škálu, než na kterou jsou diváci zvyklí u klasického vysílání.

Max jako lákadlo LOH a nových předplatitelů

Společnost Warner Bros. Discovery načasovala spuštění videotéky Max tak, aby svým předplatitelům nabídla kompletní pokrytí olympijských her, a to bez příplatku. „Olympijské hry v Paříži 2024 jsou součástí všech variant předplatného Maxu. Stačí si jen pořídit předplatné a můžete se začít dívat,“ potvrzuje na svém webu společnost Warner Bros. Discovery. Ke kompletním přenosům tak budou mít k dispozici i ti zákazníci, kteří získali videotéku přímo přes operátora své placené televize. Ti po uzavření smluv nabízejí službu pouze ve verzi Standard.

S technologií HDR, tedy vysokým dynamickým rozsahem, bude fanouškům z celé Evropy k dispozici živé a nepřerušované vysílání všech 329 medailových soutěží i zahajovací a závěrečná ceremonie. Uživatelé si budou moci libovolně přepínat mezi různými úhly kamery a vybrat si z dvaceti jazykových lokalizací. Moderování přenosů bude mít na starosti přes čtyři sta televizních sportovních moderátorů. Česká republika bude patřit do expertního týmu spolu s Rumunskem, Maďarskem, Slovenskem a Bulharskem. Domácí zástupkyní bude tenistka Lucie Šafářová.

Eurosport 4K a jeho dostupnost

Místem, kde by olympijské hry měly být k dispozici v nejvyšším rozlišení, je-li tedy řeč o klasickém lineárním vysílání, bude Eurosport 4K. S jeho dostupností v nabídkách českých operátorů je však problém. Přibližně po dvou letech letos program vyřadil T-Mobile a pouze příležitostně ho nabízí Antik Telecom, a to jako tzv. pop up (dočasný) kanál. Zákazníci Antiku mohou v době od 1. do 15. července sledovat na tomto programu tenisový Wimbledon.

Každý ze 32 olympijských sportů bude mít ve videotéce Max pro sebe dedikovanou vlastní stránku, ze které si uživatelé platformy budou moci přidávat konkrétní soutěže do Seznamu ke zhlédnutí. U 15 sportů budou navíc k dispozici časové osy – na těch budou zaznamenávány klíčové momenty, ze kterých si uživatelé budou moci volit a přepínat mezi nimi. Stejnou službu nabídla svým zákazníkům v sousedním Rakousku internetová verze služby simpliTV. Diváci si mohli otagovanou časovou osu vyzkoušet během fotbalového Eura.

Olympijský kanál francouzské televize

Letní olympijské hry se budou konat v Paříži, mimořádné příležitosti proto využila francouzská veřejnoprávní televize, která již 8. května spustila speciální online kanál „france.tv Paris 2024“. Ten sice není oficiálně k dispozici na území České republiky, ale nastavené restrikce (geoblokaci) lze snadno obejít pomocí běžně dostupných služeb. Jednou z nich je například Surfshark VPN populární i mezi českými youtubery, jako jsou například Kluci z Prahy, Hroty Algernona a někteří další. VPN pak umožní například přímo ve Smart TV i využití řady zahraničních oficiálních bezplatných videoték.

France.tv Paris 2024 nabízí novinky a kompletní informace týkající se letních olympijských her. Stanice je k dispozici také přímo na webu https://www.france.tv/sport/les-jeux-olympiques/. France.tv Paris 2024 má doplnit servis na kanálech France 2 a France 3, které se promění kompletně na olympijské programy. Speciální vysílání má zahrnout mj. sporty, jako je basketbal nebo BMX. Pro zajímavost: francouzská veřejnoprávní televize v letošním roce rozšířila svou streamovací službu i o tematické kanály „france.tv docs“ a „france.tv séries“.