Olympiáda zadarmo? V Ultra HD i na Eurosportu

čtvrtek, 25. července 2024, 07:30 TV Lukáš Polák

Eurosport 1 je možné sledovat volně ze satelitu Astra, diváci mohou přepnout i na dvojici německých veřejnoprávních kanálů ARD a ZDF. V Chorvatsku se OH vysílají ve 4K rozlišení.

Česká televize a Český rozhlas představily podobu sportovních přenosů z letošních letních olympijských her v Paříži. Česká televize uvedla, že v rámci olympijského vysílání přinese veškeré závody a zápasy českých olympioniků na ČT sport a ČT sport Plus.  ČT sport zachytí také většinu medailových soubojů, nabídne 320 hodin přímých přenosů doplněných o záznamy, rozhovory, reportáže a vstupy přímo z dějiště her.

Český rozhlas i tentokrát získal jako jediné české rádio vysílací práva pro olympijské hry v Paříži. Stanice Radiožurnál a Radiožurnál Sport díky tomu přinesou stovky hodin přímých přenosů.

Nejde ale o jediné možnosti, jak sledovat letošní letní olympiádu zdarma. S minimálním úsilím může přepnout zájemce například na německou verzi kanálu Eurosport 1, která již roky vysílá na satelitu Astra z pozice 19,2 stupně nekódovaně ve standardním rozlišení. Poměrně kuriózním je pak i již desítky let zaběhnuté volné vysílání programů Das Erste (ARD) a ZDF.

Divák se tak nemusí spoléhat v lineárním vysílání zdaleka pouze na české veřejnoprávní vysílatele, ale může volit i mezi některými zahraničními broadcastery, aniž by přitom potřeboval jakoukoliv dekódovací kartu, případně musel hledat neoficiální cesty, jak se k přenosům dostat. V případě, že pak divák nemá satelitní příjem, ani tady není nic ztraceno. Stačí, když si do svého zařízení nainstaluje VPN, která umožní využití zahraničních videoték. Díky této službě pak může využívat aplikace ARD a ZDF, které jsou běžně nabízeny i v rámci českých TV online obchodů.

Olympiáda ve 4K rozlišení i na dovolené v Chorvatsku

Francouzi nebo Španělé nebudou jedinými evropskými národy, které budou moci sledovat olympijské hry zadarmo ve 4K rozlišení. Stejný krok oznámila i chorvatská veřejnoprávní televize HRT. Ta do této obrazové kvality překlopila svůj program HRT2. V UHD formátu si tak budou moci užít zadarmo olympiádu například i čeští turisté, kteří v té době budou na Jadranu pobývat. Pozemní signál programu HRT2 UHD mají šířit vysílače Belje, Učka, Sljeme, Vidova Gora, Labinštica a Srď. Signál budou mít k dispozici pochopitelně i operátoři tamních placených služeb.

Vysílání ve 4K formátu, nikoliv však přímo v souvislosti s OH, bylo slibováno i českým divákům, konkrétně těm v Praze. UHD signál měl být šířen ze Žižkovské věže na kanálu 46 prostřednictvím Regionální sítě 4. Doposud se ale v této věci viditelně zatím nic nestalo, a tak šance přinést ve vyšší kvalitě například fotbalové Euro nebo právě olympiádu z Paříže zůstala zcela nevyužita. Kromě 4K rozlišení slibuje chorvatský operátor OiV (tamní obdoba ČRA) i vylepšený kontrast, čili k dispozici by měl i vysoký dynamický rozsah známý pod zkratkou HDR. HRT k tomuto vysílání připravila i speciální webovou stránku.

Eurosport není pouze placený

Přesto, že pro satelitní diváky, kteří mají zajištěný příjem i z pozice 19,2 stupně východně, nejde o žádnou novinku, ostatní může překvapit, že jedná z verzí v Česku placeného kanálu Eurosport je k dispozici zcela zdarma. Toto unikum přináší německá mutace stanice Eurosport 1. Kromě toho, že divák musí mít v tomto případě zajištěný satelitní příjem z „německé“ Astry, je v dnešní době pro někoho menším, pro někoho pak větším nedostatkem, že program je šířen pouze ve standardním rozlišení obrazu a k dispozici je pochopitelně pouze německá, nikoliv anglická jazyková stopa.

Od středečního odpoledne je program Eurosportu 1 celý věnován olympijskému sportu. Společnost Warner Bros. Discovery zahájila svůj přímý přenos z olympijských her v Paříži 2024 fotbalovým zápasem mužů mezi Argentinou a Marokem. V Česku ho globální hráč nabídnul na svých placených platformách, a to ať už na Eurosportu 1 HD, případně ve videotéce Max. Ve čtvrtek bude v Paříži olympijský den zahájen v 8:50 ráno duelem házenkářů Slovinska a Dánska. V prvních letech využívala WBD volné vysílání jako lákadlo i pro samotný Eurosport 4K, bylo to ale pouze v prvních letech existence tohoto kanálu, který se zcela logicky dostal již dávno za placenou bránu.

Olympiáda na ARD a ZDF, rekordní pokrytí online

První německý veřejnoprávní program Das Erste patřící do rodiny ARD je možné stejně jako druhou ZDF sledovat v Česku ve vysokém rozlišení obrazu, buďto na satelitu Astra, případně po stažení aplikace pro váš chytrý televizor nebo multimediální zařízení. Das Erste zahájí sportovní svátek pátečním ceremoniálem úderem 18. hodiny. Stanice počítá v rámci programu Paříž 2024 s celkem 130 hodinami živých (nejen) sportovních přenosů. Předběžný plán přenosů mohou najít zájemci v tomto dokumentu: https://www.ndr.de/der_ndr/presse/olympia10828.pdf.

V oficiálních společných materiálech ARD a ZDF uvádějí, že dohromady odvysílají celkem 240 hodin přenosů na svých lineárních kanálech, v rámci online nabídek to však bude přibližně 1500 hodin! V ZDFmediathek bude k dispozici komplexní olympijská nabídka. Ve společném projektu s ARD bude realizováno až deset paralelních živých přenosů denně. Všechna finále, všechny soutěže s německou účastí a všechny mezinárodní vrcholy budou k dispozici online. Živé přenosy budou vysílány „na vyžádání“ bez zpoždění. Dohoda se společností WBD je tak velmi štědrá.

Olympiáda v Paříži je tahákem: Max, ČT, nové kanály i HDR

čtvrtek 4. července 2024