Počet food halls stoupá, Česko má potenciál k růstu

středa, 24. července 2024, 07:25 Aktuality, Retail MediaGuru

Budoucí růst hal s občerstvením bude pravděpodobně zahrnovat nové formáty v dopravních uzlech a sousedstvích. 

Zdroj: Manifesto

Zdroj: Manifesto

Počet hal s občerstvením (food halls) v Evropě za posledních sedm let zvýšil téměř o 50 %, nyní jich je otevřeno 135 a dalších deset je v přípravě. Tato informace vychází z nejnovější zprávy společnosti Cushman & Wakefield Food Halls of Europe. Česká republika má v tomto sektoru zastoupení formátem Manifesto, jehož koncept se šíří do dalších evropských měst. 

Současný celkový počet hal s občerstvením v Evropě představuje nárůst oproti 90 otevřeným nebo rozestavěným projektům v roce 2017, kdy Cushman & Wakefield poprvé vypracoval svůj report. 

Haly s občerstvením, které nabízejí rozmanité, čerstvě připravené autentické jídlo a pití ve společném prostředí, kde se často dodržují zásady udržitelnosti, si rychle získaly oblibu u mladší generace. Trend růstu byl pozitivní i navzdory pandemickým výlukám a nepředvídanému nárůstu nákladů, které donutily některé haly zavřít. 

Koncept se ve Velké Británii a Francii, kde je otevřeno nebo se brzy otevře 42, resp. 20 hal s občerstvením, se postupně rozšířil na nové trhy včetně Belgie (4), České republiky a Irska. 

Počet food halls na evropských trzích

Evropské trhy

Food halls otevřeny / brzy otevře

Food halls v roce 2017

Velká Británie

42

19

Francie

20

8

Italie

16

18

Německo

8

3

Dánsko

8

3

Španělsko

7

8

Nizozemí

7

2

Polsko

7

4

Portugalsko

5

4

Švédsko

5

4

Zdroj: Cushman & Wakefield